MENS EN MEDIA: MARA (4 JAAR)

Vanaf haar tweede kijkt Mara Calvo televisie. Nu ze naar school gaat, kijkt ze 's middags. En op zaterdag- en zondagochtend. Vooral Cartoon Network en Fox Kids: de Adams Family, Tom & Jerry en de Power Puff Girls. En op Nederland 3 Sesamstraat en Klokhuis. De serie `kleine monsters' vindt ze erg leuk. Vooral dat meisje in die paars-roze jurk dat altijd ongelukken krijgt: Steffie Stuntel. Ze kijkt soms mee als haar broer Gabriël (8) DragonBall Z aan heeft staan.

,,Mama, ik wil dat!'', roept ze vaak, als ze reclame ziet voor speelgoed. Voor Barrow Bears bijvoorbeeld. Beren die gaan snurken als je ze hun flesje geeft. Mara heeft twee hondjes uit 102 echte Dalmatiërs. Ze heeft ook Dalmatiërs-sokken, en een rugzak van de Power Puff Girls. En Pippi Langkous-sokken en een Pippi Langkous-pyjama. Ze heeft zowel Pippi Langkous- als Leeuwenkoning-ondergoed. En puzzels van Pocahontas, de Power Puff Girls en Lion King. Van Bananas in Pyjamas heeft ze een lunchtrommeltje. Favoriete boeken: Pinokkio, Winnie the Pooh, Peter Pan, Mickey Mouse en Donald Duck.

Ineens was Mara heel handig met de muis. Ze speelde Moto Racer, Pingu, Super Duper en Hobbies verzamelpakket op de computer van haar. Maar die is nu kapot. Als ze maar genoeg zeurt, mag ze van haar broer op zijn Gameboy spelen: Pokémon-doolhofje. Vingervlugheid deed ze op toen ze drie was. Met Pacman, op een imitatie-Gameboy. Gekocht op Koninginnedag. Wanneer moeder genoeg heeft van al het buizen, pakt ze een boek uit de kast: 365 TV-Free Activities You Can Do With Your Child.

Mara's kijkgedrag wijkt niet veel af van het gemiddelde televisiegebruik van kinderen van 3 tot 7. Uit onderzoek blijkt dat van die groep 12 procent televisie kijkt op doordeweekse ochtenden van zeven tot negen, tussen vier uur 's middags en acht uur 's avonds 19 procent. Op zaterdag- en zondagochtend is het prime time voor de kleintjes. Dan zit tussen zeven en acht al 9 procent voor de buis, tussen acht en tien loopt dat op naar 27 procent.