Jeroen Brouwers krijgt Gouden Uil en Publieksprijs

Jeroen Brouwers heeft de Gouden Uil Literatuurprijs voor zijn boek Geheime Kamers gekregen. Hij won ook de Publieksprijs.

De jury noemde het boek ,,een meesterstuk van een vakman die de grenzen tussen zijn en schijn, tussen leven en literatuur verkent en tegen beter weten in een geestig pleidooi houdt voor schaduwleven en schijnwerelden''.

Brouwers kwam onlangs in het nieuws met zijn debuutroman 'Joris Ockeloen en het wachten'. De Belgische krant De Standaard beschuldigde hem van plagiaat. Het boek zou gebaseerd zijn op een onuitgegeven manuscript van de Vlaming Dirk de Witte. De krant trok deze beschuldiging later weer in.

Brouwers kwam in zijn toespraak nog op de affaire terug. ,,Zes jaar geleden kreeg ik een Gouden Uil voor non-fictie en nu voor een roman. Nu moet ik nog een jeugdboek zien te plagiëren om ook die prijs binnen te halen.''

Hij haalde verder uit naar de commercie rond de literatuurprijzen. Het systeem van long lists, short lists en nominaties duwen schrijvers in een soort wedstrijd waar literatuur in feite te chic voor is, aldus Brouwers. Hij kondigde aan dergelijke vertoningen voortaan links te zullen laten liggen.

De Jeugdliteratuurprijs ging naar het Vlaamse trio Bart Moeyaert, Gerda Dendooven en Filip Bral voor het boek Luna van de boom.