Internationaal

LONDEN

Hoewel de stijging van de beurs in Londen maandagochtend achterliep bij andere Europese beurzen, waren beleggers in Engeland vanochtend gunstig gestemd. Beursgraadmeter FTSE begon de week met een winst van 2 procent op 5.513 punten.

De grootste stijging (7,2 procent) was voor Cable & Wireless. Het telecomconcern heeft haar belang in het Australische Optus verkocht aan het Singaporese SingTel. Ook Vodafone boekte koerswinst nadat zij bekend maakte zich terug te trekken uit de race om het telecomconcern Optus.

FRANKFURT

De beurs in Frankfurt steeg met 2,7 procent naar 5.697 punten. Deze winst werd mede behaald door de bijdrage van vier procent van Dresdner Bank. Het concern maakte bekend overgenomen en opgedeeld te worden.

Het meest opvallend was vanochtend de koerswinst van 37 procent van I-D Media. Het elektronicaconcern maakte bekend een miljoenencontract te hebben gesloten met Ergo Versicheringsgruppe, Duitslands één na grootste verzekeraar. Vorige maand maakte I-D Media al bekend zaken te mogen doen met Deutsche Telekom.

Ook technologie-aandelen als Infineon en Epcos stegen. Beleggers zagen in de lage prijzen van deze aandelen een goede kans makkelijk winst te maken.

PARIJS

In Parijs waren net als in de rest van Europa telecom- en technologiefondsen het meest in trek. Thomson Multimedia en France Telecom leidden vanochtend de koerswinsten na vorige week zo hard onderuit te zijn gegaan. ,,Sommige beleggers hebben besloten dat dit de ommekeer moet zijn'', zegt een Franse analist. France Telecom, het concern dat dit jaar tot nu toe het slechts presteerde op de Parijse beurs, klom 3,8 procent naar 61,95 euro. Ook Alcatel won na bekend gemaakt te hebben voor het eerste kwartaal een winststijging te verwachten. De CAC-40-index stond rond het middaguur met een winst van 2,5 procent op 5.076 punten.

TOKIO

Beleggers in Hongkong begonnen de week in majeure stemming. Na het sterke herstel van Wall Street afgelopen vrijdag konden beleggers in Azië niet anders dan concluderen dat ze hun voordeel konden doen met de lage aandelenprijzen.

De aandacht werd verlegd van de veilige, defensieve aandelen naar technologiefondsen. ,,Beleggers zijn nog niet helemaal overtuigd dat ze uit de malaise zijn, maar ze verwachten dat na de opleving van Wall Street technologie-aandelen de grootste stijgingen gaan doormaken'', zegt een analist in Tokio. De Japanse beursgraadmeter Nikkei schoot met 4,9 procent omhoog naar 13.862 punten.