Ierland te sterk voor Cyprus, Eriksson begint met winst

Ierland heeft in de strijd om kwalificatie voor het WK voetbal een lastige hindernis genomen. De grootste concurrent van het Nederlands elftal won zaterdag in groep twee met 4-0 van en in Cyprus.

Aanvoerder Roy Keane scoorde twee keer voor de ploeg van bondscoach McCarthy. De andere treffers kwamen op naam van Harte (strafschop) en Kelly. De Ieren hebben door de zege acht punten uit vier duels. Nederland volgt, na de overwinning op Andorra (5-0), met zeven uit vier. Portugal, woensdag tegenstander van Oranje, gaat aan de leiding met tien punten uit vier duels.

Cyprus maakte het The Green Army nauwelijks lastig. Vanaf het begin trok de ploeg zich terug op eigen helft in de hoop met een uitval succes af te dwingen. De defensie had een half uur geen problemen met de Ierse aanval, waar Feyenoord-spits Connolly een fletse indruk maakte.

In de 32ste minuut opende Ierland evenwel de score, toen Keane op aangeven van Kelly via een Cypriotische verdediger raak schoot. Kort voor de rust volgde de beslissing. Na een overtreding op de doorgebroken Kilbane benutte Harte de toegekende strafschop. ,,We hebben de wedstrijd snel beslist'', verzuchtte McCarthy, die na de onderbreking Kelly en opnieuw Keane zag scoren.

Zijn collega Eriksson van Engeland haalde eveneens opgelucht adem. In Liverpool streed de thuisploeg voor de laatste kans, na een nederlaag tegen Duitsland en een gelijkspel tegen Finland. Die ploeg trad zaterdag opnieuw op als tegenstander en kwam na 26 minuten verrassend aan de leiding, door een rake kopbal van Riihilahti. Nog voor rust trokken de Engelsen de stand door toedoen van Owen gelijk, waarna aanvoerder Beckham na rust de verlossende treffer aantekende: 2-1.

Ook koploper Duitsland kwam met de schrik vrij. Tegen het nietige Albanië voorkwam invaller Klose in de 88ste minuut het eerste puntverlies voor de koploper in groep negen: 2-1.

Verrassend was het gelijkspel dat België zaterdag afdwong in Schotland. In blessuretijd kopte invaller Van Buyten raak, nadat de thuisploeg op een 2-1 overwinning leek af te stevenen. België en Schotland gaan na vier speelronden aan de leiding in groep zes.

Roemenië lijkt uitgeschakeld na de 2-0 nederlaag op eigen veld tegen Italië. Beide treffers kwamen op naam van Juventus-spits Inzaghi. Italië gaat onbedreigd op kop in groep acht, met vijf punten voorsprong op Hongarije.

In Alicante evenaarde verdediger Hierro landgenoot Butragueño als topschutter van de Spaanse nationale ploeg. Tegen Liechtenstein maakte de verdediger van Real in zijn 77ste interland zijn 26ste doelpunt, uit een strafschop. Spanje won het duel overigens met 5-0 en leidt in groep zeven met tien uit vier.

In Sofia droeg de Bulgaarse bondscoach Mladenov de zege op IJsland (2-1) mede op aan een journalist, die hem voorafgaand aan de wedstrijd erop wees wel te kunnen beschikken over een van zijn spelers, Kirilov. Mladenov ging er ten onrechte vanuit dat de verdediger geschorst was.