Het goede gevoel laat atleet Van Hest in de steek

Greg van Hest benutte de City-Pier-Cityloop zaterdag als voorbereiding op de marathon van Rotterdam. De Nederlander stelde in Den Haag teleur met een elfde plaats. ,,Waardeloos, hier had ik veel meer van verwacht.''

Gefrustreerd liep Greg van Hest zaterdag over de boulevard van Scheveningen. Bij de eerste de beste tempoversnelling in de City-Pier-City-loop had de 27-jarige Nederlander al moeten passen. Rechts zag hij de Pier in zee liggen, een paar honderd meter voor Van Hest liep een groepje met inmiddels ongrijpbare Kenianen. Uiteindelijk drukte een zwaar teleurgestelde Van Hest na 1.04,59 zijn borst als elfde over de finish op het Haagse Lange Voorhout, drieënhalve minuut na de Keniaanse winnaar Rodger Rop.

Vader en coach Ad van Hest stond aan de finish klaar om zijn zoon op te vangen na diens halve marathon (ruim 21 kilometer). Praten was niet nodig. Beiden wisten dat het optreden allesbehalve goed was geweest. Burgemeester Johan Stekelenburg van Tilburg snelde op zijn stadsgenoot af. ,,Ik ben speciaal voor jou gekomen. Ging het goed'', vroeg Stekelenburg. Het antwoord kort en afgemeten. ,,Nee'', zei Van Hest. ,,Ik heb niet lekker gelopen. Jammer, want ik had hier graag willen knallen.''

Na een tegenvallend jaar, waarin Van Hest zich tevreden moest stellen met een 25ste plaats op de olympische marathon van Sydney, staat dit jaar voor de Brabantse atleet alles in het teken van de marathon van Rotterdam, die op 22 april wordt gelopen. Het tegenvallende resultaat in Den Haag maakte volgens Ad van Hest dan ook niet veel uit. ,,Al loopt Greg verder het hele seizoen geen deuk in een pakje boter. Als hij in Rotterdam de sterren van de hemel loopt, zijn we klaar. En anders? Ja, dan hebben we een probleem.''

De klap van Sydney had nog een paar maanden doorgedreund bij Van Hest. In de aanloop naar de Olympische Spelen was de voorbereiding perfect geweest, aldus Van Hest. Het vertrouwen vooraf was groot. Maar tijdens de olympische race ging alles mis. Na veertien kilometer kreeg hij lichamelijke klachten. Negen kilometer daarna leegde hij aan de kant van de weg zijn maag- en darminhoud. Aangeslagen finishte hij in een tijd van 2.18,00. Van Hest had wel even gehad met de marathon, zo zei hij.

Maar een paar maanden geleden wist de organisatie van Rotterdam de Nederlander zonder al te veel moeite te strikken voor zijn vijfde optreden in de stad. Van Hest besloot de les van Sydney ter harte te nemen en in 2001 slechts één marathon te lopen. Het wereldkampioenschap atletiek, komende zomer in het Canadese Edmonton, laat hij aan zich voorbij gaan.

Eind januari vertrok Van Hest met zijn vader en moeder voor vijf weken naar Albuquerque, gelegen op 1.600 meter hoogte in de Amerikaanse staat New Mexico. Daar legde hij met ruim 200 kilometer per week de basis voor `zijn race van het jaar'. Begin februari won hij in de Amerikaanse stad Socorro een wegwedstrijd over vijftien kilometer. Eind april wil hij in Rotterdam de nationale toptijd van Gerard Nijboer (2.09,01) uit de boeken lopen.

De laatste serieuze wedstrijd in de aanloop naar Rotterdam was voor Van Hest zaterdag tijdens de halve marathon van Den Haag. Voor de start liep een montere Van Hest zich voor het Haagse provinciehuis warm. Een griep die hem twee weken geleden in de Twintig van Alphen had geteisterd was verdwenen. De topvorm had Van Hest nog niet, maar het vertouwen was weer terug. ,,Het zal moeilijk worden tegen die Keniaanse lopers hier. Maar we gaan voor de winst'', zei coach Ad van Hest.

Terwijl Greg van Hest zich met zijn nummer 21 naar de start vervoegde, stapte Ad van Hest in een vrachtwagentje met persfotografen. De eerste tien kilometer kon Van Hest in het zonnige Den Haag aanklampen bij een groep van zo'n tien man. Maar toen zo'n beetje op de hoogte van de Scheveningse gevangenis de Kenianen Rodger Rop, Julius Maritim en Robert Cheruiyot de pas versnelden, moest Van Hest na elf kilometer afhaken.

Ad van Hest spoorde zijn zoon aan het einde van de boulevard nog aan om door te zetten, maar toen was al duidelijk dat hij moest `werken' in plaats van lopen. Op weg terug van het strand naar de stad moest Van Hest uiteindelijk tien man voor zich laten. Hij kwam naar Den Haag om het lekkere goede gevoel van de trainingen om te zetten in een goed resultaat tijdens de City-Pier-City. Na een race van 21.095,5 kilometer moest hij concluderen dat `het goede gevoel' er niet was geweest.

Terwijl bondscoach Nijboer Van Hest aanspoorde om zo snel mogelijk uit te lopen, stond de atleet rustig de pers te woord. Van Hest: ,,Dit is een waardeloze tijd. Een tegenvaller. Ik had hier meer van verwacht. Ik krijg hier wel een beuk van. We moeten na vandaag maar even nadenken hoe we verder gaan. Alles staat nu in het teken van Rotterdam.''

Nijboer, even verderop zichtbaar boos: ,,Door dat gepraat heeft hij nu weer twee dagen nodig om te herstellen. Leuk voor de pr al die interviews, maar je gaat er niet harder door lopen.'' Van Hest kan die woorden logenstraffen door volgende maand in Rotterdam het nationale record op de marathon van de ontstemde bondscoach te verbeteren.

    • Koen Greven