Herstel op beurs zet door, AEX op winst

De Amsterdamse AEX-index steeg vanochtend drie procent naar 545,9 punten. De beursgraadmeter volgde daarmee de stemming op de beurzen in New York, op vrijdag, en in Tokio, vanmorgen. Grootste stijgers in de AEX waren Gucci en Philips. KPN presenteerde meevallende cijfers en werd daarvoor beloond op de beurs.

De Amsterdamse beurs zette vanochtend het eind vorige week begonnen herstel door. Van de 25 aan de AEX genoteerde fondsen boekten er vier verlies. De overige fondsen stegen aanzienlijk, met KPN, Gucci en Philips als voorlopers. KPN liet voorbeurs weten dat de nettowinst inclusief bijzondere posten ruim is verdubbeld tot 1,87 miljard euro. Beleggers reageerden hierop met een koerswinst van bijna 6 procent. Rond het middaguur stond een aandeel KPN op 11,67 euro.

Beleggers reageerden positief voor Gucci op het nieuws in de Britse pers dat de `handtasjesoorlog' tussen Gucci en LVMH binnenkort tot een einde komt. Gucci stond vanochtend met een winst van 6,2 procent op 95 euro.

Ook Philips won meer dan zes procent en stond rond het middaguur op 32,57 euro. Beleggers reageerden hiermee op ,,de persoonlijke opinie'' van scheidend Philips-topman Cor Boonstra, die zondagmiddag in het televisieprogramma Buitenhof aangaf te verwachten dat meerdere onderdelen van Philips naar het buitenland verplaatst zouden kunnen worden.

Verder deden ook banken en verzekeraars als Fortis, ABN-AMRO en Aegon het goed. ING spande tegen het middaguur de kroon door meer dan 5 procent te winnen tot een koers van 70,56 euro. Vanochtend werd bekend dat ING besprekingen voert over de verkoop van het Britse handelshuis Williams de Broe aan de Britse investeringsmaatschappij Alchemy Partners. Deze maatschappij maakte vorig jaar naam door een bod te doen op autoproducent Rover. Het belang van ING in Williams de Broe, 78 procent, zou meer dan 100 miljoen pond waard zijn.

Versatel moest als een van de weinige flink inleveren. Het telecomconcern zakte met 3 procent naar 6,10 euro. DSM verloor verder terrein met een verlies van 2,8 procent. De index van de 25 middelgrote fondsen, de Midkap, steeg minder hard dan de AEX. De AMX-index stond rond het middaguur met een verlies van 1,5 procent op 556,06 punten. In de Midkap stonden alleen Corus en Libertel op verlies. Grootste stijgers waren Landis met 10,7 procent en fabrikant van chipmachines BESI met een winst van 7,7 procent. Branchegenoot ASM Lithography won vanochtend 3,8 procent.