Grote brand bij slachterij in Boxtel

Een grote brand bij varkenslachterij Dumeco in Boxtel heeft gisteren voor tientallen miljoenen guldens schade aangericht. De brand is vrijwel zeker aangestoken, zegt burgemeester J. van Homelen.

Negenhonderd bewoners uit het nabij gelegen dorp Lennisheuvel werden tijdelijk geëvacueerd uit angst voor de verspreiding van asbest en ammoniak. De burgemeester heeft ,,vooralsnog geen idee'' wie voor de brandstichting verantwoordelijk kan zijn.

De mogelijke brandstichting is niet opgeëist. ,,Maar als de brand inderdaad is aangestoken, dan was het in elk geval geen vriend van Dumeco of van de vleessector'', aldus L. Sala, directeur marketing en communicatie van Dumeco. Mede naar aanleiding van deze brand heeft de overkoepelende Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) haar leden opgeroepen extra alert te zijn.

De brand bij de grootste varkensslachterij in Nederland begon gisterochtend rond 5.45 uur in een vrachtwagen in de expeditieruimte. Het vuur verspreidde zich snel, onder meer via het isolatiemateriaal tussen de koelruimtes. Rond elf uur had de brandweer de brand onder controle. Eenderde van het bedrijf is verwoest. De schade wordt op ,,tientallen miljoenen'' geschat. Op het terrein van Dumeco is 7.000 kilo ammoniak opgeslagen. Bovendien kwam er door de brand een een onbekende hoeveelheid asbest vrij. Als de opslag van ammoniak vlam zou vatten, zou gevaar voor de volksgezondheid zijn ontstaan.

Burgemeester Van Homelen liet de inwoners van Lennisheuvel daarom evacueren. Aan het begin van de middag werd geconstateerd dat de ammoniak geen gevaar meer opleverde en dat de asbest alleen op het bedrijventerrein lag. ,,Er zijn continu metingen gedaan en de waardes kwamen niet in de buurt van waardes die ook maar enigszins gevaar voor de gezondheid zouden opleveren'', aldus Van Homelen. De inwoners van Lennisheuvel konden vervolgens weer naar huis.

De varkensslachterij in Boxtel is één van de veertien vestigingen van Dumeco in Nederland. In de slachterij werd sinds woensdag niet meer geslacht als gevolg van het uitbreken van mond- en klauwzeer.

Normaal worden er bij Dumeco 125.000 varkens per week geslacht. In Nederland zijn 23 grote varkensslachterijen en 17 grote kalver- en rundslachterijen.