`Goede scholen' beloond

Minister Hermans (Onderwijs) wil scholen die goede prestaties leveren in de toekomst belonen. Als scholen erin slagen leerachterstanden te verkleinen, het niveau van de leerlingen in de schoolperiode flink te verbeteren of schooluitval te voorkomen, krijgen ze extra geld.

Dit zei Hermans zaterdag in een vraaggesprek met de regionale kranten. Hermans wil de vrijheid van scholen vergroten en minder regels van bovenaf opleggen. Ook de invoering van de prestatiebeloning voor scholen past in dit beleid. ,,Goed presterende scholen krijgen meer geld. Dat kan ook een achterstandsschool zijn.''

Hermans verwijst naar een project in Israël waarbij immigranten in zeer korte tijd het modern Hebreeuws werd bijgebracht. Hoe beter de school, hoe hoger de beloning. Hermans: ,,We willen kijken op welke manier we dat ook in Nederland kunnen invoeren.''

Om de kwaliteit van het onderwijs te waarborgen, wil de minister de rol van de onderwijsinspectie vergroten. Die kan de vorderingen van de leerlingen volgen aan de hand van het onderwijsnummer dat binnenkort wordt ingevoerd. De leerling kan gedurende de hele schoolloopbaan worden gevolgd.