EU wil Skopje intomen

De Europese Unie en de NAVO proberen vandaag in de Macedonische hoofdstad Skopje de Macedoniërs ertoe te bewegen het geweld tegen de Albanese rebellen niet te hoog te laten oplopen. Het Macedonische leger veroverde gisteren naar eigen zeggen in het 's ochtends geopende ,,definitieve'' offensief zes dorpen.

De secretaris-generaal van de NAVO, Lord Robertson, en de EU-gezant voor buitenlands en veiligheidsbeleid, Javier Solana, doen vandaag bij bliksembezoeken aan Skopje een beroep op de autoriteiten om ,,geen disproportioneel geweld te gebruiken'', zoals de NAVO het gisteren uitdrukte. Solana liet weten vandaag Skopje opnieuw te verzekeren van de steun van de EU, maar ook hij wil dat de Macedoniërs ,,zich matigen'' in de strijd.

De Macedonische strijdkrachten gingen gisterochtend vroeg vanuit Tetovo in de aanval tegen de rebellen ten noorden van de stad. Er werden transport- en gevechtshelikopters ingezet. Aan het eind van de dag werd gezegd dat de rebellen ,,hevige tegenstand'' hadden geboden met ,,moderne wapens''. Toch waren ze verjaagd uit zes van de tien dorpen die ze bezet hielden. In de dorpen troffen de Macedoniërs voornamelijk angstige bejaarden aan: de Albanese guerrillastrijders waren gevlucht. De Macedonische strijdkrachten omsingelden gisteren ook het middeleeuwse Turkse fort van Kale, uitvalsbasis van de rebellen.

Bij de gevechten gisteren werd een Macedonische soldaat per ongeluk door eigen troepen gedood. Een Macedonische politieman en vier Albanese burgers werden gewond.

De grootste partij van de Albanese minderheid in Macedonië, de Partij van Democratische Welvaart (PDP), die tot de oppositie behoort, boycot vanaf vandaag het werk van het parlement, uit protest tegen ,,de steeds agressievere houding van het leger'' tegen de Albanese rebellie. De PDP (10 van de 120 zetels) heeft de andere partij van de minderheid, de Democratische Partij van Albanezen, die in de regerende coalitie zit, opgeroepen haar voorbeeld te volgen.

REPORTAGE: pagina 5