EU-top bekrachtigt nieuw transfersysteem

De regeringsleiders en staatshoofden van de vijftien lidstaten van de Europese Unie hebben afgelopen zaterdag tijdens hun top in de Zweedse hoofdstad Stockholm het nieuwe transfer- en contractsysteem in het Europese voetbal bekrachtigd.

In het bijzijn van FIFA-voorzitter Blatter en UEFA-voorzitter Johansson werd het verdrag ondertekend waarover de betrokken partijen eerder deze maand in Brussel na moeizame onderhandelingen al een akkoord hadden weten te bereiken.

In het ietwat vage compromis zijn nieuwe afspraken gemaakt over de overgang van voetballers naar andere clubs. Daarbij is zoveel mogelijk gestreefd naar een beter evenwicht tussen de contractzekerheden voor de clubs en de vrijheid van handelen voor de voetballers.

Een belangrijk element in het nieuwe systeem is de schorsingsclausule: een speler die zijn contract in de eerste twee jaar van een beschermde periode van drie jaar wil verbreken, kan bij zijn nieuwe club voor de eerste vier maanden worden geschorst. Bij recidivisten kan de uitsluiting oplopen tot een half jaar. Een nieuwe arbitragecommissie kan daarnaast bij eventuele geschillen een afkoopsom vaststellen.

In het nieuwe transfer- en contractsysteem kan een profvoetballer in principe nog maar één keer per seizoen van club veranderen. Er komt een vaste termijn waarin transfers mogen worden afgesloten. Voor spelers die jonger zijn dan 23 jaar dient een opleidings- en trainingsvergoeding te worden betaald.

De spelersvakbond FIFPro heeft het nieuwe transfersysteem fel bekritiseerd. De internationale organisatie dreigt het akkoord tussen de Europese Unie en de wereldvoetbalbond FIFA en de Europese voetbalbond UEFA te laten toetsten door een rechtbank.

FIFA-voorzitter Blatter zei zaterdag in Stockholm dat de UEFA en de FIFA komende week met de FIFPro in discussie gaan over de invoering van de nieuwe reglementen.