Dudok de Wit wint Oscar

Voor de tweede keer in de geschiedenis heeft een Nederlander met een korte animatiefilm een Oscar gewonnen. Michael Dudok de Wit nam het beeldje vannacht in ontvangst voor zijn Vader en dochter. In 1978 won Co Hoedeman een Oscar voor de Canadese productie Sand Castle. Dudok de Wit was in 1995 al genomineerd voor de animatiefilm De monnik en de vis.

Vader en dochter gaat over een meisje dat afscheid neemt van haar vader en steeds terugkeert naar de plek van het afscheid. De in Londen wonende Dudok de Wit zei de overwinning ,,fantastisch' te vinden. ,,Vooraf was ik heel nuchter. Ik dacht: er zijn drie films genomineerd, dus heb ik 33 procent kans. Ik geloofde wel sterk in mijn eigen film, maar je kunt er verder niets van zeggen.' De film is deze week te zien in het Haags Filmhuis en zal 20 mei worden uitgezonden door de VPRO.

Het antieke epos Gladiator van regisseur Ridley Scotts won in Hollywood vijf Oscars, waaronder die voor de beste film. Steven Soderberghs Traffic en Ang Lee's Mandarijn gesproken Crouching Tiger, Hidden Dragon kregen beide vier Oscars. Russell Crowe won de Oscar voor de beste mannelijke hoofdrol in Gladiator. Julia Roberts kreeg haar eerste Oscar voor haar rol in Erin Brockovich.

OSCARS: pagina 11

Gerectificeerd

Nederlandse Oscars

In het bericht Dudok de Wit wint Oscar (in de krant van maandag 26 maart,pagina 1) is de naam weggevallen van de enige Nederlandse productie die eerder al een Academy Award kreeg in de categorie korte animatiefilm. Anna & Bella, geproduceerd door Cilia van Dijk en geregisseerd door de sinds 1948 in Nederland wonende Deen Börge Ring, won in 1986 een Oscar.