Dochters van AND failliet voor overname

Twee dochters van de in uitstel van betaling verkerende elektronische uitgever AND zijn failliet verklaard. Dat heeft bewindvoerder J. Princen vanochtend bekendgemaakt. Het gaat om AND Data Solutions en AND Software. Het is de bedoeling dat de activiteiten van deze twee werkmaatschappijen op korte termijn worden overgenomen door Roosland Beheer. Een faillissement moet deze overname vergemakkelijken.

Roosland wil het noodlijdende AND redden met een herfinancieringsplan. De investeerder stelt als voorwaarde dat de huidige houders van converteerbare obligaties hun stukken met een totale waarde van 50 miljoen gulden inruilen voor 510.000 aandelen met een nominale waarde van 2,25 miljoen gulden. Het is de vraag of de obligatiehouders bereid zijn hun stukken, die nu een relatief veilig rendement opleveren, om te wisselen voor onzekere aandelen.

Verder moeten ook de huidige aandeelhouders akkoord gaan met een vermindering van de nominale waarde van hun aandelen. Hierdoor wordt het aandelenkapitaal in overeenstemming gebracht met de werkelijke waarde van het bedrijf. Binnen drie weken buigen aandeel- en obligatiehouders zich over het reddingsplan.

Princen zegt in een verklaring dat dit plan ,,ieders ondersteuning'' verdient.