Boonstra: deel Philips het land uit

Cor Boonstra, scheidend president-directeur van Philips, vindt dat zijn concern meer bedrijfsonderdelen moet verplaatsen naar het buitenland. Philips bracht zijn audio-activiteiten al over naar Hongkong. ,,Het zou goed zijn als dat nog meer zou gebeuren'', zei Boonstra gisteren in het televisieprogramma Buitenhof. Hij voegde er direct aan toe dat dat zijn privé-mening is.

Boonstra liet zich niet uit over welke onderdelen hij op het oog heeft. De Verenigde Staten en Azië noemde hij logische gebieden voor de vestiging van bedrijven. Bij Philips werken in Nederland enkele tienduizenden mensen. In Eindhoven alleen al zijn 18.000 mensen in de dienst bij het bedrijf.

Volgens de topman is het, soms alleen al voor het aantrekken van goede mensen, beter om daar te gaan zitten waar de competitie is. ,,Het is ons in Nederland de afgelopen jaren niet altijd gelukt om de juiste mensen te krijgen.'' Boonstra wijt dit aan de cultuur in Nederland, waarbij erg hoge salarissen niet passen en aan de afwezigheid van andere elektronicabedrijven. ,,We zijn de grootste in Nederland, je kunt bijna zeggen de enige.''

Boonstra, bekend als een kille saneerder, denkt dat hij de afgelopen jaren nog harder voor Philips had kunnen zijn. De veranderingen die hij voor elkaar heeft gekregen, waren volgens hem alleen mogelijk omdat hij, anders dan zijn voorganger Timmer, niet uit het bedrijf komt.

Over het huidige slechte beursklimaat en de terugval van de wereldeconomie is Boonstra niet echt bezorgd.