Bijna ton voor collectie Manteau

De collectie van 2000 boeken, brieven en documenten van de Belgische uitgeefster Barones Angèle Manteau is zondag geveild tijdens de Beurs van het Oude Boek in Brussel. De verkoop bracht circa 90.000 gulden op. Angèle Manteau gaf onder anderen Boon, Bomans, Elsschot, Reve en Van de Woestijne uit. Ook onderhield ze contacten met onder anderen Du Perron, Nijhoff en Slauerhoff en Malaparte. Het hoogste bod, zo'n 3550 gulden, werd uitgebracht op een collectie brieven en documenten die betrekking heeft op Jeroen Brouwers' In Memoriam Jan Emiel Daele. Voor de beruchte brieven aan Julien Weverbergh, waarin gewag gemaakt wordt van het plagiaat dat Brouwers zou gepleegd hebben bij het schrijven van Joris Onckeloen en het wachten, werd 1800 gulden neergeteld. De nieuwe eigenaar is het Archief en Museum voor het Vlaamse Cultuurleven.