Beurzen wachten op rentebesluit van ECB

De Europese Centrale Bank en de Amerikaanse consument bepalen deze week het klimaat op de financiële markten.

Aan beide zijden van de Atlantische oceaan worden deze week cijfers gepresenteerd waar de financiële markten met spanning op wachten. Donderdag maakt Wim Duisenberg in Frankfurt namens de Europese Centrale Bank bekend wat er met de rente in de eurozone gaat gebeuren. De vraag is of de ECB het nodig vindt in navolging van de Verenigde Staten de rente te verlagen om zo de koersval op de aandelenbeurzen te stabiliseren. Regeringsleiders in Stockholm maakten afgelopen weekeinde alvast duidelijk ,,groot vertrouwen te hebben in de Europese economie''. De keuze is nu aan de ECB. Aan de overzijde van de plas maakt het Amerikaanse ministerie voor werkgelegenheid morgen al bekend wat er met het consumentenvertrouwen in de maand maart is gebeurd. Volgens analisten laat de Federal Reserve zich bij de bepaling van het renteniveau meer door dit consumentenvertrouwen leiden dan door de huidige situatie op de beurzen. Dat geeft het belang aan van het indexcijfer. Vorige week verlaagde de FED de rente nog met een half procent of 50 basispunten. Het consumentenvertrouwen is een weerslag van de bestedingen van de Amerikaanse consument. Sinds december is het cijfer gedaald van ongeveer 128 tot ongeveer 107 punten. Ook in Nederland is het consumentenvertrouwen over maart gedaald tot een niveau dat niet meer is bereikt sinds de Azië-crisis in 1998, zo maakte het CBS onlangs bekend. Donderdag wordt de definitieve cijfers over de economische groei in de VS in het vierde kwartaal bekendgemaakt.

De publicatie van de jaarcijfers van het Nederlandse bedrijfsleven is vrijwel voorbij. Vandaag presenteerde KPN zijn gegevens en verder komen deze week nog kabelbedrijf UPC en uitgever Wolters Kluwer aan de beurt. Sinds donderdag stijgt de aandelenkoers van UPC enigszins. De vraag is welke invloed de jaarcijfers nog kunnen uitoefenen op de waardering van het bedrijf.