Artsen dreigen drie dagen in april te staken

De huisartsen dreigen in april drie dagen te gaan staken als het kabinet hun niet minimaal 950 miljoen gulden extra geeft, ruim 130.000 gulden per arts. Ruim de helft van de claim, vijfhonderd miljoen gulden, is bedoeld als voorschot op een loonsverhoging, zo maakte de Landelijke Huisartsenvereniging zaterdag bekend tijdens de jaarlijkse huisartsenbeurs.

Een commissie onderzoekt onder meer de inkomenspositie van de huisartsen. Maar ook zonder dat onderzoek is het volgens de LHV duidelijk dat het inkomen fors moet stijgen om het beroep aantrekkelijk te houden.

De rest van het geld is volgens de vereniging nodig voor een hogere vergoeding voor de praktijkvoering. Eerder claimde de LHV daar ruim een miljard gulden voor.

De vereniging dreigde rond de jaarwisseling met acties en stakingen als minister Borst die wens niet zou honoreren. De vakbond besloot in januari de acties op te schorten na de toezegging van Borst om in het kabinet, bij de behandeling van de voorjaarsnota, om meer geld te vragen.

Zowel de minister als de zorgverzekeraars noemden het geëiste bedrag echter ,,niet realistisch''. Ten behoeve van de onderhandelingen in het kabinet over de voorjaarsnota schreven de verzekeraars onlangs aan Borst dat er 70 miljoen gulden nodig was voor verhoging van de praktijkkostenvergoeding. Eerder was uit accountantsonderzoek door de verzekeraars gebleken dat de gemiddelde huisarts al tienduizend gulden meer aan vergoeding kreeg dan hij aan kosten maakte.

Als het kabinet ondanks de stakingen niet met het gevraagde geld over de brug komt, zullen de huisartsen op 1 juli hun contracten met de zorgverzekeraars opzeggen, zo kondigde de LHV aan.