Aanslagen in Rusland eisen 22 levens

Bij drie bomaanslagen in Zuid-Rusland zijn zaterdag 22 mensen omgekomen en ruim 120 gewond. Moskou noemt Chattab, een Jordaanse krijgsheer die in Tsjetsjenië actief is, als het brein achter de aanslagen.

De bommen gingen zaterdag ongeveer gelijktijdig af in drie plaatsen binnen 160 kilometer van het strijdtoneel in Tsjetsjenië. De meeste slachtoffers maakte een autobom die vlak bij een boerenmarkt in Mineralnije Vody ontplofte. Negentien mensen overleden ter plekke, ruim honderd anderen raakten gewond. De daders hadden de bom verpakt in een mantel met spijkers, schroeven en moeren om zoveel mogelijk schade aan te richten.

Rond diezelfde tijd ontplofte een autobom bij een bureau van de verkeerspolitie in Jessentoeki, twintig kilometer verderop. Daarbij vielen dertien gewonden. Bij het dorp Adjge-Chabl kwamen twee agenten om toen een auto ontplofte die ze zojuist in beslag hadden genomen. De chauffeur zou in handen van de politie zijn. Hij werd op televisie getoond met blauwe plekken in zijn gezicht.

In Grozny zouden inmiddels drie verdachten zijn opgepakt die betrokken waren bij eerdere aanslagen in Zuid-Rusland. Ook verspreidde de politie zes compositieschetsen van verdachten. Nikolaj Patroesjev, het hoofd van de geheime dienst FSB, en de Russische procureur-generaal Vladimir Oestinov, die het onderzoek ter plekke leiden, verklaarden gisteren eenstemmig dat de krijgsheer Chattab de aanslagen heeft beraamd. Hij werd eerder als het brein genoemd achter een bomaanslag op een wooncomplex in Dagestan in 1999, waarbij 66 doden vielen.

President Poetin greep de aanslagen aan om zijn oorlog in Tsjetsjenië te verdedigen. ,,Men kan alleen de hardste methodes gebruiken tegen deze lieden. Een andere taal begrijpen ze niet'', zei hij. ,,Dit zou Washington moeten ontnuchteren'', voegde een woordvoerder van het Kremlin hieraan toe. Het Witte Huis wil Ilja Achmadov, de Tsjetsjeense vertegenwoordiger in de VS, deze maand officieel ontvangen. Aslan Maschadov, president van Tsjetsjenië, distantieerde zich van de aanslagen. Tsjetsjenen ,,voeren geen oorlog tegen bejaarden, vrouwen en kinderen'', zei hij.

    • Coen van Zwol