Wouters jas

Er was eens... een galante, grijze wollen winterjas. Op een goede morgen werd de jas verkocht aan een leuke jongen en zijn vriendin.

,,Hij staat je leuk, vriendje'', zei de vriendin.

,,Vind je?''

,,Ja, een mooie strakke en galante jas. Als het ijskoud is kun je er een sjaal bij dragen. En als het minder koud is doe je de bovenste knopen open, dan komt je blouse er mooier uit.''

De jas werd gekocht en thuis in de kast gehangen voor een bijzondere gelegenheid.

Vorig jaar maart was het zo ver. Een oude prins lag in Utrecht dood te gaan. Wouter – zo heette de jongen met de jas – moest voor de televisie bij het ziekenhuis de boel in de gaten houden. Vanuit de jas deelde hij in het Journaal mede dat er nog niets mede te delen was.

De jas verdween uit beeld om op nieuwjaarsdag terug te komen. Met weer die jongen erin ging de jas naar Volendam om die rampzalige brand te verslaan.

En afgelopen woensdag was hij er weer. Voor het ministerie van Landbouw waar, zoals het uit de kas klonk: ,,Alarmfase één gold vanaf elf uur vanmorgen.'' Wouter Kurpershoek, met die mooie grijze wollen jas, vertelde wat er allemaal met de MKZ aan de hand was. ,,Wordt verspreid door wind, banden, schoenen, eten van ontlasting en urine...''

Mond- en klauwzeer is niet besmettelijk voor mensen. Dus niet geschikt voor Gezondheidsplein.nl. Daarom blijven ze ons daar vermoeien met migraine en heupdyslexie onder leiding van presentatrice Guikje Roethof. Ooit begonnen als acterend lustobjectje bij John Lantings `Theater van de Lach'. Toen via de Haagse Post naar het pluche van politiek Den Haag. Gillen met Guikje bij D66!

Vervolgens een vage job als hoofdredacteur van Internet en Europa. En nu weer kansloos terug als Ria Bremer-kloon bij Gezondheidsplein.nl.

Ik droom wel eens van Wouter Kurpershoek in zijn grijze wollen jas op het Gezondheidsplein. Naast hem staat een gestresste Guikje. ,,Alarmfase één hier op het plein!'' Zojuist, tijdens het kijken in een verkeerde camera, hoorde ze dat de TV-Kapper zich op het Gezondheidsplein komt vestigen. Naast het Big Diet-huis waar twaalf dikke deuren zichzelf in foeilelijke groene badjassen het leven zoet maken (mijn advies is om snel longfoto's te maken van de kettingrokers onder de dikkerds. Kan SBS ze voor een nieuwe serie vragen: Big Chemo).

Al die huizen aan het plein. Guikje gaat op tilt. Het wordt haar allemaal te veel. Je had al die Starmaker-campus waar die elf stemmetjes zonder uitstraling wonen en ook aan dat huis waar de Meiden van 5 dagelijks hun ovulatie evalueren was ze al gewend. Zelfs dat studentenhuis aan de overkant met die babbel-ballen trok ze ook nog wel. Maar nu komt notabene ook nog de TV-Kapper op de hoek! Dit wordt echt te veel. We zien Guikje rondrennen en in verwarring elke TV-huisdeur opendoen en weer dichtknallen; daar is ze echt een kei in. Net als met HEMA-bh uit een kast springen in een John Lanting-klucht – van De kus van een Rus naar Wipkonijn op het Gezondheidsplein.

Rillend van de kou wacht ze op wat komen gaat. En dat is de kracht van die grijze wollen jas van Wouter Kurpershoek. De jas geeft het vertrouwen dat alles wel weer overwaait. Dat het goed komt met de boeren en met het vee en met Guikje.

Het zal wel even duren, maar laten we hopen dat ruim voor 26 mei Wouters grijze jas de kast weer in kan. Want anders staat onze minister van Landbouw die dag op het bordes – naast zijn net getrouwde dochter en koninklijke schoonzoon – te lachen als een boer met mond- en klauwzeer-pijn.

    • Paul de Leeuw