WOTRO

De Stichting voor Wetenschappelijk Onderzoek van de Tropen (WOTRO) is boos op het Directoraat-Generaal Internationale Samenwerking (DGIS), zoals blijkt uit `De arm van Herfkens' in de bijlage W&O van 3 maart. Wetenschappers fulmineren tegen het feit dat DGIS wetenschappelijke onderzoeken in ontwikkelingslanden, die door DGIS substantieel worden subsidieerd, wil beperken. Het is te gek voor woorden. Als belastingbetaler en persoon die bijna twintig jaren (in de vrije sector) in ontwikkelingslanden heeft gewerkt, ben ik het dan ook geheel eens met professor Idema en met de conclusie dat WOTRO, als zij de handen zo graag vrij wil houden, geen geld meer moet aannemen van DGIS.

De wetenschappers willen zich niet laten ringeloren door de politiek en niet afhankelijk zijn van arbitraire politieke beslissingen, want volgens hen zouden andere ministers ook andere concentratielanden kunnen betekenen. Maar is het niet ook: andere wetenschappers, andere interesses, andere onderzoeken? Ook wordt gesteld dat het wetenschappelijk juist interessant kan zijn om in slecht bestuurde landen aanwezig te zijn. Voor wie interessant? Voor de wetenschappers: ja. Voor het desbetreffende land: nee, behalve als dat land zo'n onderzoek zelf zou wensen en financieren. Maar dat komt bijna nooit voor.

    • Ir. A.D. Maier