Weer 4.000 banen weg bij Motorola

Motorola, de op één na grootste maker van mobiele telefoons ter wereld, schrapt nog eens vierduizend banen. Daarmee komt het totaal aantal banen dat vanaf december moet verdwijnen op 22.000.

Dat heeft het Amerikaanse concern gisteren vóór opening van de beurshandel in de Verenigde Staten bekend gemaakt. Bij Motorola werkten eind vorig jaar nog 147.000 mensen.

Het aandeel Motorola reageerde met een lichte koersstijging op de Amerikaanse beurs. De koers was in de afgelopen tijd al met 75 procent gedaald.

De bezuinigingsoperatie is volgens Motorola het gevolg van de huidige malaise in de technologiesector, die tot uiting komt in een stagnerende vraag bij consumenten naar personal computers en mobiele telefoons. Motorola is een van de grootste producenten van halfgeleiders (chips) voor dergelijke apparaten.

De waarschuwing komt niet als een verrassing. Het elektronicaconcern Philips, evenals Motorola producent van chips en mobiele telefoons, heeft deze week, in navolging van vele Amerikaanse en Europese technologiefondsen, een waarschuwing gegeven dat de winst in het eerste kwartaal zal tegenvallen.

Motorola had al bekend gemaakt dat het in het eerste kwartaal voor het eerst sinds 1985 een verlies zal maken. Dat verlies zal nu hoger uitvallen door een voorziening voor de reorganisatie, die deels in het eerste kwartaal en deels in het tweede kwartaal zal vallen. In het laatste kwartaal van het afgelopen jaar daalde de winst van Motorola al met 58 procent. Het bedrijf voldeed daarmee wel aan de verwachtingen van analisten. ,,Het is een moeilijke maar strategische beslissing om concurrerend te kunnen blijven in een vertragende economie'', zei bestuurslid Edward Breen van Motorola in een toelichting op de extra reorganisatie. ,,Jammergenoeg is de vermindering van het personeelsaantal nodig om onze financiële prestaties te verbeteren nu de economie vertraagt.''.

Breen is bij Motorola verantwoordelijk voor de divisie netwerken. Dit bedrijfsonderdeel wordt zwaar getroffen door de nieuwe reorganisatie. Ook wordt hard ingegrepen bij de divisie mobiele telefoons, waar de Amerikanen krachtige concurrentie ondervinden van het Finse Nokia.

Volgens topman C. Galvin van Motorola letten beleggers echter teveel op de telefoons. ,,We hebben nog vier andere divisies waar we al onze concurrenten ver achter ons laten'', zei Galvin deze week in Las Vegas tegen het persbureau Reuters. Analisten hebben gesuggereerd dat Motorola zijn chipdivisie zou moeten afstoten, maar volgens Galvin is dat voorlopig niet aan de orde.

Nog maar een jaar geleden werd verwacht dat er dit jaar 650 miljoen mobiele telefoons verkocht zouden worden. Intussen zijn de verwachtingen teruggeschroefd tot omstreeks een half miljard stuks.