Wall Street en Nasdaq veren op na dagen beursonrust

De Amerikaanse beurzen hebben gisteren het herstel, dat donderdag in het laatste handelsuur al zichtbaar werd, voortgezet. Maar het was nog niet echt overtuigend, omdat een deel van de beleggers er nog niet van overtuigd is dat de bodem donderdag werd bereikt. Toch had optimisme de overhand.

Dat hielp de Dow-Jonesindex 1,2 procent vooruit of 115,30 punten op 9.504,78. De technologiebeurs Nasdaq won 1,6 procent of 30,98 punten op 1.928,68.

De Dow klom onder aanvoering van vooral de financiële instellingen. JP Morgan won 7 procent, American Express 6 procent en Citigroup 5,5 procent. Ook veel `blue chips' in de Dow, die donderdag al de weg omhoog wezen, zetten hun opmars voort. Onder hen Microsoft en Intel maar ook General Electric, Honeywell, IBM en Hewlett Packard behoorden tot de favorieten. De fondsen hadden de afgelopen tijd al zoveel moeten inleveren, dat koopjesjagers zich geen buil konden vallen.

Er was ook een aantal verliezers. Een opvallende verliezer was farmaconcern Immunex. De paradepaardjes van deze fabriek, antibiotica Enbrel en het experimentele astmamedicijn Nuvance, verkopen niet goed. Beleggers lieten het fonds hard vallen. In één dag verloor het bijna 40 procent van zijn beurswaarde. Aan de Nasdaq was Advanced Micro Devices met een plus van 11 procent kampioen.

De euro sloot amper hoger: 0,8896 dollar tegen 0,8885 dollar donderdag.