`Vlees nee', klinkt het op het schoolplein

Zes van de 27 kinderen in groep zeven van de Tweede Daltonschool in Amsterdam zijn vegetariër. In een klassengesprek vertellen ze waarom.

,,Wacht even!'', zegt Nina boos. Ze vertelt over het verschil tussen mensendarmen en leeuwendarmen. Maar Jasmijn praat er doorheen. Ze zegt: ,,Je moet het zelf weten of je vlees wil eten. Je hebt vlees nodig.'' Nina, een lichtblauwe zakdoek en een haarband om haar hoofd, gaat verder. ,,Wij hebben achttien meter darm'', zegt ze. ,,Leeuwen maar zes meter. Leeuwen zijn vleeseters. Wij zijn planteneters.''

Nina is vegetariër omdat haar ouders het ook zijn. Eerst aten ze nog vlees van de biologische slager. Maar sinds een halfjaar doen ze dat ook niet meer. ,,Het is niet gezond'', zegt ze. ,,Dieren krijgen steeds meer ziektes.'' Francisca, aan de andere kant van het lokaal, besloot een jaar geleden samen met haar broertje om geen vlees meer te eten. Hun ouders eten nog wel vlees, maar alleen van ,,slagers die goed met dieren omgaan''. Het broertje is zeven, Francisca is net elf geworden. Ze wil geen partijtje met friet en knakworsten. Ze wil pannenkoeken en ijs. ,,Dieren worden speciaal geboren om te worden doodgemaakt. Dat is erg. Ik weet wel dat het zonder pijn gebeurt. Maar ze hebben wel stress.''

Alle kinderen zitten met hun vinger omhoog. Ze willen allemaal wat zeggen. Naar elkaar luisteren doen ze bijna niet, al zegt hun meester nog zo vaak dat de `discussieregels' ook op vrijdagmiddag gelden. Coen, met blond stekelhaar, denkt dat de boeren een groot probleem krijgen als veel mensen vegetariër worden. ,,Maar het gaat wel gebeuren'', zegt hij. ,,Mensen worden bang.'' Hij eet zelf wel vlees, hij vindt het lekker. Jonas zegt: ,,Nu zijn er zes kinderen in deze klas vegetariër. Over een paar jaar zijn het er twaalf.'' Hij eet geen varkensvlees, hij is joods.

Lina, al bijna vier jaar als enige thuis vegetariër, zegt dat ze het zo erg vindt dat nu ,,alle dieren'' worden afgemaakt. ,,Wat ik niet snap'', zegt Daan. ,,Waarom krijgen niet alle dieren een prik?'' ,,Ik weet het!'', roept Renske. ,,In China, of nee, in Amerika willen de mensen geen vlees met vaccinaties.'' Jane, zelf vegetariër en met een moeder die veganist is: ,,Zieke mensen mogen leven. Zieke dieren maken we af.''

,,Dieren kunnen niet denken'', zegt Tim. ,,Mensen wel.'' Er komt nu bijna ruzie in de klas. De vegetariërs vinden dat het te hard is om zo'n verschil te maken. ,,Het is gemeen'', zegt Milva. Coen roept: ,,Een leeuw doodt toch ook dieren.'' Milva, een halfjaar vegetariër: ,,Maar dat zijn vleeseters.'' ,,Ja'', zegt Coen. ,,Mensen ook.''

,,Vlees nee, vlees nee'', roepen de vegetariërs even later in de regen op het schoolplein. ,,Vlees ja, vlees ja'', roepen de andere kinderen.

    • Jannetje Koelewijn