Uitstappen

In- en uitstapmomenten zijn dus wel degelijk heel belangrijk. Het lijkt op het eerste gezicht of beleggers die geen specifiek doel voor hun kapitaal hebben, dus vrij zijn om uit te stappen als ze willen een voordeel hebben. Helemaal als ze niet meer de beginnersfout maken geen stukken te willen verkopen die onder hun aanschafkoers noteren. Maar zelfs voor die beleggers is het leven niet eenvoudig. Want als ze zo'n moment al kunnen bepalen (als iedereen zegt dat aandelen extreem duur zijn?), blijft de vraag: waarin moeten zij hun geld herbeleggen? Wat waren de alternatieven geweest van iemand die uit aandelen ging toen de AEX nog op 700 punten stond? De huizenmarkt? Kunst? Een deposito dat 3,5 procent rente geeft?

Soms is het echter om persoonlijke redenen onvermijdelijk dat een (deel van een) portefeuille verkocht wordt. Dan beperkt de keuze zich tot: nu verkopen of over een maand, desnoods een half jaar. Welke manieren zijn er dan om te bepalen wat een geschikt moment is om uit te stappen? Voor het antwoord kom je onvermijdelijk uit bij de klassieke manieren om te bepalen of een aandeel duur is of goedkoop.

Iemand die in technische analyse gelooft, kijkt naar de koersgrafiek. Als die er sterk uit ziet, dus een krachtige opgaande lijn laat zien waarin elke piek en elk koersdal hoger ligt dan het vorige, die blijft zo lang mogelijk in het aandeel zitten – ongeacht de vraag of hij de koersrally rationeel kan verklaren of niet. Hij verkoopt pas als de stijging minder overtuigend wordt. Sommigen zullen proberen net voor een top uit te stappen, anderen wachten liever tot ze zeker weten dat een trend al is omgeslagen.

Beleggers die liever met beide benen op de grond blijven en meer geloven in degelijke, zogeheten `fundamentele' analyse van de onderneming, zullen een aandeel waarschijnlijk pas verkopen als ze een rapport over een aandeel lezen waarin wordt gezegd dat de onderneming bij de actuele koers ruim gewaardeerd is. Verdere stijging zit er dan niet in.

En dan zijn er ook nog beleggers die fundamenteel en technisch combineren, namelijk door te volgen wat er in de loop van de tijd in analistenrapporten over een aandeel wordt gezegd, en als ze daarin een somberder wordende teneur ontdekken, is dat reden om te verkopen.

    • Bert Bakker