Twee explosies

Twee bommen in één weekeinde. Vlakbij Barcelona ging een bom van de Baskische terreurbeweging ETA af. Een politie-agent die mensen evacueerde, kwam om. In Nederland bracht de militaire genie een zware bom tot ontploffing. Die was in Breukelen ontdekt en werd zondagmiddag verwijderd. De autobaan werd afgesloten en het nieuws bestond uit de omleiding van files zondagsrijders tot aan Utrecht en Amsterdam.

Hoe zouden Nederlanders reageren op bomaanslagen van een lokale terreurgroep? De Spanjaarden blijven gematigd. De ETA-aanslagen ten spijt, blijft een ruk naar rechts uit, want iedereen herinnert zich dictator Franco.

Ook Argentijnen hebben een dictatuur achter de rug. De meerderheid steunde de coup van generaal Videla in 1996 uit angst voor de linkse moordpartijen indertijd. Videla bleek nog dodelijker.

Gelukkig zijn de Nederlanders. Zij mogen in de file voor een niet ontplofte bom uit de oorlog van 56 jaar geleden een vrij moreel oordeel vellen over juntaminister Zorreguieta.

    • Maarten Huygen