`Spaar vee in de natuur'

Vereniging Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en de provinciale Landschappen willen dat bij het ruimen van dieren in gebieden waar mond- en klauwzeer heerst of wordt vermoed een uitzondering wordt gemaakt voor natuurvee. De natuurorganisaties doen een beroep op minister Brinkhorst (Landbouw) en de Europese Commissie. Zij sluiten zich aan bij het verzoek van de Nederlandse dierentuinen om hun dieren tegen mond- en klauwzeer te mogen vaccineren. Het Permanent Veterinair Comité van de Europese Unie in Brussel wees gisteren vaccinatie van dierentuindieren af. De dierentuinen stappen nu naar de rechter.

Gisteren zijn in de buurt van Olst de eerste 41 Schotse hooglanders afgemaakt. De hooglanders van Staatsbosbeheer liepen vrij rond binnen de kilometer rond het eerste met mond- en klauwzeer besmette bedrijf in Nederland. Al het vee in deze zone werd eerder deze week al afgemaakt, behalve de hooglanders.

De natuurorganisaties vinden dat hun dieren moeten worden onderzocht op het virus en dat gezonde dieren vervolgens moeten worden gespaard. Zij zouden kunnen worden gevaccineerd. Het natuurvee zou volgens de organisaties geen gevaar vormen voor de rest van de veestapel, omdat het niet verhandeld wordt. Bovendien zijn de natuurgebieden al enige tijd gesloten voor publiek.

In de natuurgebieden lopen ongeveer vijftienduizend dieren rond. Daar zitten enkele zeer zeldzame diersoorten bij, zeggen de natuurorganisaties, zoals het brandrode rund, het heckrund, de belted galloway, de lakenvelder en de wisent, alsmede het mergellandschaap en het Drentse heideschaap.

,,Zonder afbreuk te willen doen aan de dierentuinen, willen we erop wijzen dat het ecologisch en genetisch een grotere ramp zou zijn als brandrode runderen zouden worden afgemaakt dan als een giraffe zou worden gedood. Brandrode runderen zijn veel zeldzamer'', aldus een woordvoerder van Natuurmonumenten. De vereniging vreest voor ruiming van Schotse hooglanders in de buurt van Sprang-Capelle en van belted galloways nabij Maren-Kessel.