Serviër door Joegoslavië uitgeleverd

De Servische politie heeft gisteren de Bosnisch Serviër Milomir Stakic gearresteerd en uitgeleverd aan het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag. Het is voor het eerst dat Joegoslavië actief heeft meegewerkt aan uitlevering.

Stakic, de voormalige burgemeester van het Prijedor in het noordwesten van Bosnië, wordt verdacht van betrokkenheid bij het opzetten van concentratiekampen voor Bosnische moslims en niet-Serviërs in het begin van de jaren negentig, waaronder de beruchte kampen Omarska en Trnopolje. Hij stond op de lijst van verdachten.

De etnische zuivering in de regio rond Prijedor waarbij de beruchte kampen een belangrijke rol speelden was zeer `succesvol'. Binnen een jaar werd de Kroatische bevolking in het gebied gehalveerd (naar ruim 3.000). Van de 49.000 moslims die er begin 1992 woonden waren er een jaar later nog maar 6.000 over.

De Joegoslavische autoriteiten benadrukken dat Stakic niet de Joegoslavische nationaliteit bezit. Hij heeft een Bosnisch paspoort. De Joegoslavische regering heeft niet de mogelijkheid om Joegoslavische staatsburgers uit te leveren. Dat verbiedt de wet. De regering is al maanden bezig om dit wetsartikel te wijzigen, maar is daar tot nu toe nog niet in geslaagd.

De Amerikaanse regering heeft Joegoslavië gedreigd met sancties als de wet niet voor 31 maart is aangepast. De Joegoslavische regering heeft al gezegd daarin niet tijdig te zullen slagen. Premier Zoran Djindjic zei woensdag in Washington dat er geen consensus is binnen Joegoslavische regering, met name over de eventuele uitlevering van Slobodan Miloševic aan het Joegoslavië-tribunaal.

Eerder deze week hadden de ministers van Justitie van Joegoslavië en Servië, bij een bezoek aan het Joegoslavië-tribunaal een beperkte vorm van samenwerking toegezegd. Joegoslavië is bereid niet-Joegoslavische verdachten van oorlogsmisdaden aan het VN-tribunaal uit te leveren en verdachten aan te moedigen zichzelf aan te geven. Gisteren vroeg de Servische minister van Justitie Vladan Batic, verdachten zichzelf aan te geven. Hij noemde het tribunaal ,,een realiteit die niet kan worden genegeerd''.

Met de uitlevering van Stakic lijkt Joegoslavië te willen aantonen dat ze die belofte zal nakomen. Jim Landale, woordvoerder van het tribunaal, noemde de arrestatie van Stakic ,,een concreet teken dat de autoriteiten in Belgrado bereid zijn mee te werken''. Landale zei te hopen ,,dat dit het begin is van de uitlevering van alle aangeklaagden die zich op Joegoslavisch grondgebied bevinden''.

Tien dagen geleden meldde de Serviër Blagajo Simic zich vrijwillig in Den Haag. Openbaar aanklaagster Carla del Ponte sprak bij die gelegenheid van een ,,bemoedigend signaal'' omdat de Joegoslavische regering voor het eerst had meegewerkt aan de overgave van een Joegoslavisch staatsburger – overigens zonder actieve betrokkenheid, zoals in het geval van Stakic.