Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

Buitenhof. Onder meer een gesprek met de scheidende president-commissaris van Philips Cor Boonstra die terugblikt op een roerige periode bij het elektronicaconcern. Ned.3, 12.07-13.03u.

Netwerk. Discussie over intensieve veeteelt tussen voormalig landbouwminister Gerrit Braks, LTO-voorman Gerard Doornbos en Eugenie de Borders van de vakgroep dier en recht van de universiteit van Utrecht. Ned.1, 20.16-20.58u.

7-dagen. Voormalig landbouwminister Sicco Mansholt en de hoogleraren Elsbeth Noordhuizen en Ruud Huirne over de crisis in de landbouw. Verder een interview met de Duitse deelstaatminister Berbel Höhn over vaccinatie en het groene landbouwbeleid in Nordrhein Westfalen. Ned.3, 21.05-21.40u.

DOCUMENTAIRES

The human face. Slot van een serie over het menselijke gezicht en haar uitdrukkingen behandelt onder meer de aantrekkingskracht van beroemde gezichten. Met Elizabeth Hurley en John Cleese. BBC1, 22.10-23.00u.

Correspondent. Melkveehouder Mark Purdey meent dat de oorzaak voor BSE in het milieu ligt. Hij werd door iedereen uitgelachen maar reisde de wereld af op zoek naar bewijzen. Door zijn laatste onderzoek verwierf hij zelfs enkele academische medenstanders. Afl.: Mad cows and an Englishman. BBC2, 20.20-21.05u.

AMUSEMENT

Felderhof ontmoet. Een ontmoeting met de Indiase goeroe Mansukh Patel en de futurologen Rudolf en Robbert Das. Ned.1, 20.58-21.53u.

KUNST

De plantage. Onder meer gesprekken met Nelleke en Alize Zandwijk. Schrijfster Nelleke Zandwijk debuteerde met de roman De dag van de jas, haar tweelingzus Alize Zandwijk regisseert de voorstelling Macbeth, die binnenkort in première gaat. Tevens boekenvormgeefster Irma Boom en een optreden van Fay Lovsky. Ned.3, 17.00-18.00u.

Close-up. Over de restauratie van de scheve toren van Pisa. Bij elke goedbedoelde ingreep zakt de toren verder weg. Volgens experts kan de toren nu ieder moment instorten. Zal de nieuwste restauratiepoging slagen? Ned.1, 18.30-19.20u.

Kunst... omdat het moet. Interviews, afgewisseld met muzikale fragmenten, met vrouwen over khun band met jazz. Pianistes, drumsters, trompettistes, zangeressen uit alle lagen van de bevolking vertellen over hun passie. Afl.: Achttien vrouwen en hun jazz. Ned.3, 0.08-1.28u.

FILM

Searching for Bobby Fischer / Innocent Moves (Steven Zaillian, 1993, VS). Regiedebuut van de scenarist van Schindler's List is behalve een van de beste films over de kunst van het schaken ook een verkenning van de problemen van een hoogbegaafde jongen. BBC1, 8.15-10.00u.

. Le ballon d'or (Cheik Doukouré, 1993, Guinee). Charmante en leerzame `kinderfilm' over een getalenteerd voetballertje uit een klein dorp in Guinee, dat droomt van een wereldcarrière als die van Roger Milla, de veteraan uit Kameroen. Ketnet, 11.15-12.45u.

Astérix chez les Bretons (Joseph van Lamsweerde, 1986, Frankrijk). Animatiefilm met de vermaarde Galliërs. VRT, 13.30-14.45u.

Und ewig singen die Wälder (Paul May, 1959, Oostenrijk). Verfilming van eerste deel van Noorse plattelandstrilogie (1933) van Trygve Emanuel Gulbranssen. Slinkse bejaarde boer koestert zijn ene zoon en verafschuwt zijn andere. ZDF, 13.45-15.25u.

. Quién diablos es Juliette? / Who the Hell is Juliette? (Carlos Marcovich, 1997, Mexico). Regiedebuut van cameraman verwart voortdurend en opzettelijk documentaire en fictie met elkaar. Dubbelportret van de 16-jarige straatmeid Yuliet Ortega en het fotomodel Fabiola Quiroz, die elkaar ontmoeten tijdens de opnamen van een videoclip van Marcovich, maakt ook gebruik van `mislukte' scènes, conversaties tussen personen voor en achter de camera, video-materiaal, super-8-opnamen en foto's. Prettig gepuzzel. Ned.3, 14.00-15.30u.

UHF / The Vidiot from U.H.F. (Jay Levey, 1989, VS). Uitzinnig bedoelde parodie op stupiditeit van commerciële televisie. Hoofdrolspeler en co-auteur Weird Al Yankovic werd bekend door persiflages op videoclips van Madonna en Michael Jackson en doet nu o.a. Gandhi en Rambo na. SBS6, 14.10-15.40u.

No Deposit, No Return (Norman Tokar, 1976, VS). Povere familiekomedie uit de koker van Disney, over twee verwaarloosde kinderen. BBC1, 15.20-17.10u.

Gimme an `F' (Paul Justman, 1984, VS). Onnozele komedie over de wederwaardigheden van clubje minder fortuinlijke cheerleaders. Fox, 19.00-20.40u., onderbroken door reclame.

On Golden Pond (Mark Rydell, 1981, VS). Sentimentele `kwaliteitsfilm' naar toneelstuk van Ernest Thompson. In Nieuw-Engeland viert sarcastische, stervende oude man (Henry Fonda) zijn laatste zomervakantie, in gezelschap van babbelzieke vrouw (Katharine Hepburn) en rancuneuze dochter (Jane Fonda). Net5, 20.30-22.35u., met reclame.

. Suite 16 (Dominique Deruddere, 1994, Eng./Belg./Ned.). Psychologische thriller van de regisseur van Crazy Love, Wait until Spring, Bandini en Iedereen beroemd is tegelijkertijd een heldere en spannende verhandeling over vrijheid, bevochten in een strijd op leven en dood. Het lichaam van Antonie Kamerling wordt het instrument van een oude, invalide man om zijn begeerten te bevredigen. Veronica, 21.30-23.53u., met reclame.

Liefje (Emile Fallaux, 2001, Ned.) Zie Film-vooraf. Ned.3, 21.40-23.13u.

Lautrec (Roger Planchon, 1998, Frankrijk/Spanje). Veel schilderachtig Montmartre in doorsnee-filmbiografie over Henri de Toulouse-Lautrec 1864-1901), gespeeld door Régis Royer. Met Karel Vingerhoets als Vincent van Gogh. ARD, 23.55-1.55u., tweetalig.

. The French Connection (William Friedkin, 1971, VS). Fameuze misdaadfilm, waarin schamele Newyorkse rechercheur Gene Hackman een drugslijn uit Marseille oprolt. Vooral bezienswaardig wegens raak getroffen `couleur locale' en een adembenemende, vaak geïmiteerde achtervolgingsscène. BBC1, 0.45-2.25u.

. The Public Eye (Howard Franklin, 1992, VS). Pastiche op de film noir met subtiele hoofdrol van Joe Pesci als persfotograaf, gemodelleerd naar de legendarische Newyorker Arthur Fellig (1900-1968), bijgenaamd Weegee. In zwakke intrige wordt de public eye een private eye. BBC2, 1.25-3.00u.

The Thirty-Nine Steps (Don Sharp, 1978, Engeland). Derde verfilming van roman van John Buchan volgt het boek veel nauwgezetter dan Hitchcocks klassieker uit 1935 en werd een chique kostuumdrama met veel aandacht voor het uiterlijk van het Engeland van 1914. Plomp scenario laat Robert Powell als een ten onrechte van moord verdachte ingenieur op de vlucht slaan voor politie en Duitse spionnen. Maandag, BBC2, 14.40-16.20u.

Nagesynchroniseerd: That Touch of Mink (Delbert Mann, 1962, VS). ZDF, 15.25-17.00u.; Motel Blue (Sam Firstenberg, 1997, VS). ZDF, 1.35-3.05u.; Sol Madrid (Brian Hutton, 1968, VS). ARD, 2.05-3.30u.