Republikeinen: meer macht voor Bush bij handel

De Republikeinen in de Amerikaanse Senaat wil president Bush meer macht geven voor het sluiten van handelsovereenkomsten. Deze bevoegdheid is zijn voorganger Bill Clinton gedurende het grootste deel van zijn regeerperiode ontzegd.

Volgens de Republikeinen heeft president Bush de extra bevoegdheden nodig om de handelsrelaties met Mexico en Zuid-Amerika snel te kunnen verbeteren. Het is onwaarschijnlijk dat de Democraten in het Congres met de plannen van de Republikeinen zullen instemmen. Zij vrezen dat de nieuwe president onvoldoende rekening zal houden met milieu- en sociale belangen.

Volgens een Republikeins wetsvoorstel zou het Congres zeggenschap blijven houden over handelsovereenkomsten, maar zich niet meer mogen uitspreken over de details daarvan. President Clinton had deze bevoegdheid (`fast track') tot 1994, maar daarna is deze regeling niet vernieuwd.

Verdere liberalisering van de wereldhandel is het afgelopen anderhalf jaar gefrustreerd door protesten tijdens de Wereldhandelsorganisatie in Seattle in 1999 en tijdens de vergadering van IMF en Wereldbank in Praag het afgelopen najaar. Bush hoopt de liberalisering van de wereldhandel volgende maand in het Candese Quebec vlot te trekken op een top van de handelsorganisatie FTAA (VS, Mexico en Zuid-Amerika).

De nieuwe bevoegdheden voor Bush worden voorgesteld in een wetsvoorstel dat donderdag is ingediend door de Republikeinse Senator Pat Roberts (Kansas). Hij wil dat de bevoegdheden van Bush voor het sluiten van handelsverdragen een permanente status krijgen. ,,Nu de Amerikaanse economie vertraagt is het van groot belang dat we alles doen om concurrerend te blijven'', aldus Roberts. ,,De president moet alle instrumenten krijgen die nodig zijn om snel nieuwe handelsovereenkomsten te kunnen sluiten.''

Volgens Roberts is zijn wetsvoorstel van groot belang, omdat de Europese Unie, Canada en Japan handelsverdragen hebben gesloten buiten de Wereldhandelsorganisatie om. Amerikaanse boeren zijn hierdoor gedupeerd. ,,Amerikaanse boeren hebben het moeilijk'', aldus Roberts. ,,De export is goed voor 25 procent van hun inkomsten.''