Oranje?

Het Nederlands voetbalelftal speelt vanavond en woensdag belangrijke WK-kwalificatieduels tegen Andorra en Portugal. Hoe zwaar krijgt Oranje het?

Sef Vergoossen, trainer Roda JC: ,,Andorra is een moeilijk in te schatten ploeg. Dat team zal niet massaal de aanval kiezen. Omdat het doelsaldo van belang is, moet Nederland proberen zoveel mogelijk te scoren. Een 10-1 zege, zoals België die laatst boekte, zit er niet in. Veel belangrijker is dat Oranje snel een doelpunt maakt. Portugal heeft een zeer sterke ploeg. Het land was voor mij dé topfavoriet om het EK van vorig jaar te winnen. Het team is fysiek sterk, technisch bekwaam en speelt gedisciplineerd. Het gaat er om spannen, maar ik geef Oranje een behoorlijke kans op een goed resultaat.''

Ton Pronk, hoofdscout Ajax: ,,In de selectie van Portugal bevinden zich een paar spelers die mij in 1995 al opvielen. Tijdens een jeugd-WK in Qatar speelden Beto en Nuno Gomes erg sterk. Portugal is altijd vertegenwoordigd op eindtoernooien van jeugd onder zestien en achttien jaar, er loopt veel talent rond. Over de wedstrijd van Nederland tegen de Portugezen maak ik me niet zoveel zorgen. Voor ploegen die getraind worden door Van Gaal geldt altijd: als ze er moéten staan, dan staan ze er ook. Porugal zal op eigen veld wat minder defensief moeten spelen, hopelijk krijgt Nederland dan wat ruimte om aan te vallen. Nederland heeft onder Van Gaal nog niet succesvol gespeeld in een systeem met drie spitsen? Ach, Van Gaal speelt nu eenmaal het liefste zo, ik ga ervan uit dat die speelwijze succes oplevert. Andorra moet geen probleem zijn, daar wint Oranje zeker van. Wie een eventuele strafschop moet gaan nemen? Ik houd het op Van Hooijdonk.''

Victor Sikora, speler Vitesse en international: ,,Of ik aan voetballen toekom? Ik ben gewend om op de vleugel te spelen, misschien is dat een voordeel. Ik ben al blij dat ik bij de selectie zit. Het is mooi om van zo'n goede spelersgroep deel uit te maken. Of ik een strafschop zou nemen? Geen probleem.''

Huub Stevens, trainer Schalke'04 en oud-international: ,,Tegen Andorra moet de bal zo snel mogelijk naar de spitsen, het maakt dan niet zoveel uit of dat via de flanken gaat of door het centrum. Een snel doelpunt is noodzaak, want Andorra zal zeer defensief gaan spelen. Portugal heeft met Figo en Conceicao twee geweldige spelers op de vleugel. Figo kan in offensief opzicht dingen doen waartoe onze middenvelders en aanvallers niet altijd in staat zijn. Portugal speelt compacter dan Nederland, maar wij hebben een avontuurlijker ingesteld elftal. Ons voordeel is dat het Portugese publiek zal eisen dat hun ploeg aanvallender moet gaan spelen dan eerder in Rotterdam. Welk systeem Nederland tegen Portugal moet hanteren? Ik spreek liever over de juiste organisatie, want een systeem is ondergeschikt aan de organisatie van een ploeg. Ik ga er vanuit dat Nederland zich kwalificeert voor het WK 2002.''

Hans Kraay senior, voetbalanalist en oud-international: ,,Als onze vier aanvallers tegen Andorra niet te ver naar voren spelen, is een grote zege mogelijk. Die ploeg moet geen probeem zijn. Het lijkt erop dat Van Gaal tegen Portugal met drie aanvallers gaat spelen. Lijkt me logisch, Van Gaal voetbalt het liefste op die manier. Nederland kon nog niet overtuigen in de WK-kwalificatie, maar de selectie loopt over van kwaliteit. De spelers hebben motivatieproblemen? Onzin, die jongens willen elke wedstrijd winnen. Ik durf echter niet te stellen dat Nederland zich zeker voor het WK plaatst, want de ploeg is nog niet in vorm.''

Hans Meyer, trainer Borusia Mönchengladbach en oud-trainer FC Twente: ,,Het is vreselijk als Nederland zich niet plaatst voor het WK. Oranje speelt altijd aanvallend en gedurfd, een dergelijke ploeg hoort op een eindtoernooi. Tegen het nietige Andorra kan de favorietenrol verlammend werken, daar moet het Nederland voor uitkijken. Het duel tegen Portugal wordt erg lastig. De Portugezen hebben sterke ploeg. Het wordt voor Nederland moeilijk om van Portugal te winnen. Toch ga ik er vanuit dat Nederland zich plaatst voor het WK 2002.''

    • Marcel Abrahams