Opgewaaid stof

De rel rond topspeler Kees Tammens tijdens de laatste voorronde van het ING Bank Topcircuit heeft veel stof doen opwaaien. De circuitcommissie bestudeerde de zaak in al zijn facetten en kwam tot de slotsom dat Tammens veel te ver was gegaan in zijn nogal bizarre poging de scores op een aantal spellen te beïnvloeden. Bizar, omdat de Amsterdammer bakken met punten cadeau deed aan zekere paren, zodat concurrerende paren niet hoog konden eindigen.

Vanwege de ernst van het vergrijp werden Tammens en zijn partner uitgesloten voor de grote finale op kasteel 't Onstein. De discussies over de handelwijze van Tammens en de opgelegde straf zijn nog niet verstomd en spitsen zich vooral toe op de vraag in hoeverre de overtreding omschreven had moeten zijn in het wedstrijdreglement.

Sommigen vinden dat van het grootste belang: `geen regel, geen overtreding'. Opvallend overigens dat uit die groep vrijwel iedereen zegt: `ik zou het niet doen, maar een echte overtreding is het niet.' Anderen, zoals uw verslaggever, laten liever algemene principes als fair play prevaleren in kwesties waar de waardigheid van het bridgespel in het geding is. In die zienswijze zijn regels meer bedoeld om technische fouten als een verzaking of een uitkomst voor de beurt te herstellen. Bovendien is het praktisch gezien onmogelijk om de gehele bridgewerkelijkheid in regels vast te leggen.

Het lijkt erop dat de commissie in haar uitspraak zich heeft gebaseerd op de ideeën van beide stromingen. Enerzijds constateert ze spelbederf in algemene zin en anderzijds trof zij in het reglement voldoende aanknopingspunten om tot een veroordeling te komen (artikel 74 A-2 bijvoorbeeld).

Wel, Tammens-Wintermans zijn uit de strijd genomen. Dit leidde onder meer tot een aanpassing van de einduitslag van de laatste heat. Nu eindigden Tjali Tuwanakotta en Frans Borm ex aequo met Bas Drijver en Simon de Wijs op de eerste plaats. Een moedige actie van Frans Borm leverde hem en zijn partner tien imps op:

Z/NZ

♠ A 9 5 4

♡ H 3

♦ H 10 4

♣ A 9 7 5

♠ H V 7

♠ -

♡ V 10 2

♡ A B 9 8 6 5

♦ 9 8 5

♦ A 6 3 2

♣ H B 8 6

♣ V 4 2

♠ B 10 8 6 3 2

♡ 7 4

♦ V B 7

♣ 10 3

West

Noord

Oost

Zuid

Tuwanakotta

Borm

pas

1SA

dbl

4♡

4♠

pas

pas

5♡

pas

pas

pas

Na de zwakke sans en het strafdoublet sprong oost naar 4♡. Ondanks de ongunstige kwetsbaarheid meldde Borm zich met 4♠, dat twee down kan. Toen oost nog een keer bood was hij over the hill. Borm startte ♣10 voor boer en aas. Noord switchte naar ruiten voor zuids boer. Schoppen volgde voor heer, aas en een troefje, waarna de leider in klaveren overstak. Op een hoge schoppen verdween een ruiten en waarna de hartensnit volgde. Het eindigde in een down in vijf op een spel waarop het eindcontract meestal 4♡ luidde.

Het wemelt van het bridgetalent in Tilburg. Tuwanakotta heeft er zijn bridgeschool, maar wat te zeggen over de broertjes Scherders (Kees en Jos) en Bakkeren (Ton en Frank). Zij allen plaatsten zich voor de ING finale. En hoe:

N/-

♠ B 9 7 6 5 3

♡ 5

♦ H 9 8 6 2

♣ 4

♠ A 8

♠ 4 2

♡ 8 6 4

♡ H B 10 7

♦ 10

♦ V B 7 5

♣ A V B 8 6 3 2

♣ 10 9 7

♠ H V 10

♡ A V 9 3 2

♦ A 4 3

♣ H 5

Er zit voor NZ 4♠ in. Aan een aantal tafels werd dat zelfs met een overslag gemaakt. Frank Bakkeren redde als west met 5♣, gedoubleerd door zuid. Noord startte zijn singleton harten voor boer en vrouw. Zuid incasseerde ook ♡A en speelde ♡9 na, getroefd door noord. Deze begreep het Lavinthal (kleurvoorkeur) signaal van zijn partner en switchte naar schoppen. Zuid legde de vrouw in, die hij mocht houden.

De arme zuid trapte in het valletje en speelde harten om zijn partner nog een aftroever te geven. De leider ontdeed zich van zijn singleton ruiten en won ♡H om daarna te snijden op troefheer. Twee down, waar het vier down had moeten zijn met ruiten door. Handige jongens, die broertjes.

    • Jan van Cleeff