Martinair op verlies: 95 miljoen

Vliegtuigmaatschappij Martinair maakt verlies. Felle concurrentie, een hoge kerosineprijs en een dure dollar hebben de chartermaatschappij vorig jaar een negatief bedrijfsresultaat opgeleverd van 158 miljoen gulden (inclusief bijzondere lasten en voorzieningen), tegen een operationele winst van 37,3 miljoen gulden in 1999. Na belastingen resulteert een nettoverlies van 95 miljoen gulden.

Martinair presenteerde gisteren zijn voorlopige cijfers. De chartermaatschappij, eigendom van KLM (50 procent) en Nedlloyd (50 procent), zegt in de problemen te zijn gekomen, doordat ze wegens de concurrentie, vooral op de transatlatische routes, de hoge kosten niet kon doorberekenen.

Martinair begon al in augustus met de kostenbesparingsoperatie `Red Alert'. Het denkt dat Red Alert de luchtvaartmaatschappij op termijn weer winst zal opleveren. Of dat dit jaar al het geval is, is onzeker. Martinair durft niet verder te gaan dan de verwachting dat 2001 wordt afgesloten zonder verlies of winst.