`Macedonië bedreiging voor Europa'

De Russische president Vladimir Poetin vreest dat de crisis in Macedonië Europa in het hart kan treffen. In Stockholm vergeleek hij de situatie in Macedonië met die in Tsjetsjenië van enkele jaren geleden.

Poetin, op uitnodiging van de Zweedse premier Göran Persson gisteren aanwezig op de Europese top, verweet de vredesmacht KFOR, die door de NAVO wordt geleid, het Bevrijdingsleger UÇK destijds in Kosovo onvoldoende te hebben ontwapend. Hij zei dat ,,terroristen en geen rebellen'' uit Kosovo Macedonië binnendringen. Hij waarschuwde dat deze crisis Europa in het hart kan treffen. Poetin deed zijn uitspraken nadat verschillende Europese regeringsleiders hadden aangedrongen op een politieke oplossing voor de oorlog in Tsjetsjenië.

De regeringsleiders gaven tijdens hun lunch met de Russische president geen commentaar op Poetins vergelijking. Persson, die de Europese top voorzit, zei ook niets toen de Russische president deze tijdens een persconferentie herhaalde. De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Hubert Védrine, zei dat ,,het model Tsjetsjenië geen voorbeeld is om te volgen.'' Frankrijk ging eerder met tegenzin akkoord met het Zweedse initiatief om Poetin uit te nodigen.

Gisteren was ook de Macedonische president, Boris Trajkovski, in Stockholm. Hij zei dat zijn regering probeert ,,de terroristen politiek en militair te isoleren''. Hij noemde zijn land ,,het beste model van een multi-etnische staat'', maar erkende dat er problemen zijn met de Albanese minderheid. Trajkovski zei dat het terrorisme in zijn land is ontstaan doordat ,,criminelen zich bedreigd voelen door de democratie van Macedonië''.

De Europese leiders betuigden hun steun voor ,,de democratische en multi-etnische regering van Macedonië''. De EU wil dat problemen van de Albanese minderheid in Kosovo zonder geweld worden opgelost. Persson zei zeer tevreden te zijn met de verklaring van drie Albanees-Kosovaarse leiders, Ibrahim Rugova, Hasim Thaçi en Ramush Haradinaj, die extremisten in Macedonië hebben opgeroepen de wapens neer te leggen en naar huis terug te keren. De EU-leiders hebben de Macedonische regering gevraagd een vreedzame oplossing te zoeken voor klachten van de Albanese minderheid.

    • Ben van der Velden