Lonen bij DSM dit jaar met vier procent omhoog

Bij het chemieconcern DSM gaan de lonen per april dit jaar met 4 procent en per april volgend jaar met 3,5 procent omhoog. Dat hebben de Bedrijvenbond CNV en FNV Bondgenoten gisteren tegen het ANP gezegd.

DSM en de vakbonden zijn het in principe eens over een nieuwe 2-jarige CAO voor ruim 7.000 werknemers. Volcontinuewerkers, vanwie er ongeveer 1.200 zijn, krijgen boven de loonsverhoging mog een toeslag van 2,5 procent. Maar dat geld krijgen ze niet meteen uitbetaald, ze kunnen het sparen tot de tijd dat ze uit de volcontinuedienst willen stappen.

Overmatige werkdruk gaat het bedrijf geld kosten. Als werknemers vaker dan drie keer per jaar een niet geplande dienst draaien, krijgen ze voor elke extra dienst een bonus van 250 gulden. Het chemieconcern houdt die uitgaven bij en gebruikt ze als meetinstrument. Zo kan het bijvoorbeeld nagaan of zoiets bij bepaalde afdelingen vaak voorkomt. Werknemers bij DSM zijn de afgelopen jaren gaan klagen over de gestegen werkdruk. Bestuursvoorzitter Peter Elverding zei donderdag tegen deze krant: ,,Ik geef toe, het aantal projecten om nieuwe dingen te doen is aan de hoge kant. Maar je wilt toch meedoen aan de top''. Daarom wilde hij nieuwe afspraken over de werklast maken.

Volgens de nieuwe CAO kunnen 61-plussers een dag minder gaan werken terwijl ze er dan niet 20 procent maar 10 procent in loon op achteruit gaan.