Kabinet: desnoods toch veiling alle FM-frequenties

Het kabinet heeft gisteren besloten ,,een poging te doen'' om de radiofrequenties volgens het advies van de commissie-Bouw te verdelen onder commerciële zenders.

Maar de kans bestaat dat het kabinet bij het uitvoeren van het advies nog tegen technische en juridische complicaties aanloopt. ,,Als blijkt dat het onmogelijk wordt, dan vallen we terug op ons oorspronkelijke plan om alle frequenties te veilen'', zei gisteren vice-premier Jorritsma.

Jorritsma (die premier Kok wegens de Europese top in Stockholm verving) zei dat gisteren op de wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad.

De vrees is nog niet weg dat er schadeclaims zullen volgen omdat de bestaande radiozenders anders behandeld worden dan nieuwkomers op de markt.

Kern van het advies van Bouw is dat bestaande commerciële zenders als Sky Radio en Radio 538 hun frequentie behouden en dat nieuwkomers via een veiling kans maken op een van de drie overgebleven frequenties.

De Tweede Kamer schoot onlangs de veilingplannen van de staatssecretarissen De Vries (Verkeer en Waterstaat) en Van der Ploeg (Media) onder druk van protesten van luisteraars af.

De Kamer was onder leiding van PvdA en D66 bang dat er chaos in de ether zou ontstaan wanneer alle frequenties geveild zouden worden. Bestaande zenders zouden, ondanks jarenlange investeringen, niet zeker zijn van een frequentie of in de ether moeten verhuizen. De Kamer dwong het kabinet daarom met een andere verdeelmethode te komen waarin ook ruimte voor nieuwkomers is.

Jorritsma zei gisteren dat het voorstel van oud-KLM-topman Bouw het ,,politieke probleem'' tussen Kamer en kabinet grotendeels oplost. Ze benadrukte dat er de komende tijd nog veel werk moeten worden verzet om de frequenties te kunnen verdelen. Zo moet de wet nog worden aangepast om de zenders die hun frequentie behouden daarvoor eenmalig of regelmatig een bedrag te kunnen laten betalen.