Geruchten over het aftreden De la Rúa

Geruchten over het aanstaande aftreden van de Argentijnse president Fernando de la Rúa zorgden er donderdagmiddag voor dat de koersen van aandelen, obligaties en de nationale munt meer dan vijf procent verlies leden. Gisteren sprongen alle indexen echter weer omhoog, de aandelenkoersen met zo'n zes procent, toen het Lagerhuis een wet aannam van de nieuwe minister van Economische Zaken Domingo Cavallo. Hij is de derde minister op die post in evenzoveel weken. Cavallo die in 1991 de hyperinflatie in Argentinië beteugelde door de peso te koppelen aan de dollar, wordt door analysten als de laatste hoop beschouwd voor president De la Rúa die sinds zijn aantreden in 1999 er maar niet in is geslaagd een eind te maken aan de voortdurende economisch crisis. De Buenos Aires Herald benadrukte gisteren dat het Lagerhuis dan wel de Domingo's belastingwet had geaccepteerd maar dat de Peronistische oppositie grote bezwaren had tegen het verlenen van speciale `super-bevoegdheden' aan Cavallo. Deze had overigens geen tijd zijn wet in het parlement te bespreken: hij vloog naar Brazilië om daar de nieuwe economische koers van Argentinië toe te lichten. Cavallo verklaarde dat de geruchten over De la Rúa's aftreden afkomstig waren van een mensen die bezig waren met een speculatieve aanval op de Argentijnse munt. De geruchten verspreidden als een lopend vuurtje van São Paulo naar New York, waardoor Argentijnse aandelenkoersen en obligatiefondsen door heel Latijns Amerika en in de VS kelderden.