FILIPPIJNSE VERMICELLI

Gedroogde lelieknopjes zijn de ongeopende knopjes van de daglelie en zijn verkrijgbaar bij goed gesorteerde toko's. Ze moeten wel in heet water geweekt worden en daarna moeten de harde puntjes aan een uiteinde afgesneden worden. Deze licht rinse knopjes zijn ook heerlijk met varkensvlees.

Doe de vermicelli in een grote pan of kom en giet er zo veel warm water over dat ze onderstaan. Laat ze 15 minuten weken. Doe de lelieknopjes als u die gebruikt in een kleine kom, giet er zo veel heet water over dat ze onderstaan en laat circa 20 minuten weken. Giet de vermicelli over in een grote zeef en laat uitlekken. Zet weg. Giet de lelieknopjes af en zet weg.

Verhit een wok op een middelhoog vuur. Doe er zodra de wok heet is de olie in. Laat even verhitten en doe er het zout, de knoflook en sjalotjes in. Roerbak circa 2 minuten tot de geuren loskomen. Voeg de bleekselderij, worstjes en paprika toe en roerbak circa 3 minuten. Voeg de steeltjes van de paksoi, eventueel de lelieknopjes, en de garnalen toe. Roerbak circa 2 minuten. Schep er de vissaus en sojasaus door en giet er de kippenbouillon bij. Voeg de uitgelekte vermicelli toe, schep alles om met behulp van twee houten lepels of grote vorken en laat al omscheppend circa 3 minuten bakken tot de vermicelli doorgewarmd en de bouillon opgenomen is.

Doe op een grote voorverwarmde dienschaal of op individuele borden. Garneer met de verse koriander en partjes citroen, zodat uw gasten zelf hun portie met citroensap op smaak kunnen brengen.

    • Kim Maclean