Eis twaalf jaar in grote zedenzaak

Justitie heeft voor seksueel misbruik van kinderen gevangenisstraffen van twaalf jaar geëist tegen een 47-jarige Enschedeër, zijn 42-jarige echtgenote en een 41-jarige man uit Enschede. De drie worden ervan verdacht de twee dochters van het echtpaar en zeven andere kinderen met geweld of onder bedreiging van geweld te hebben verkracht.

De twee dochters hebben zich zelf schuldig gemaakt aan het plegen van ontucht met tientallen kinderen. De oudste dochter (14) is hiervoor anderhalf jaar geleden veroordeeld tot een half jaar jeugddetentie en jeugd-tbs. Haar drie jaar jongere zusje kon vanwege haar leeftijd niet worden veroordeeld.

De zedenzaak leidde twee jaar geleden tot grote opschudding in de Enschedese wijk Boswinkel. De ouders en een oom werden in eerste instantie aangehouden op verdenking van ontucht met de twee zusjes. Tijdens het onderzoek bleek dat ze ook seksuele handelingen met kinderen uit de buurt hebben verricht. Het onderzoek strekte zich ook uit naar Oldenzaal, waar de twee zusjes speciaal onderwijs volgden. In totaal zijn er bij de politie 75 aangiftes binnengekomen. De strafzaak tegen de drie Enschedeërs werd op verzoek van justitie achter gesloten deuren behandeld. Justitie wilde zo verdere beschadiging en stigmatisering van de slachtoffers voorkomen.

De rechtbank doet op 5 april uitspraak.