Duitsland verschanst zich achter de barricades

Douaniers en zandhopen moeten verhinderen dat het MKZ-virus Duitsland bereikt. Maar angst laat zich niet tegenhouden.

Veehouder Heinrich Rickhoff staat het ongewenste bezoek in de deuropening van zijn boerderij in de Grafschaft Bentheim op te wachten. Handen in de zij, gezicht op onweer. ,,Waar haalt u de brutaliteit vandaan om van het ene erf naar het andere te rijden?'' vraagt hij boos. Volgens een buurvrouw heeft Rickhoff varkens uit Nederland gekocht, maar op Nederlands bezoek zit hij niet te wachten. ,,Ik hoop dat het virus ons niet treft en verzoek u weg te gaan.''

In de streek over de grens bij Drenthe en Overijssel zijn in totaal elf Duitse boerenbedrijven verdacht. Zij hebben sinds begin maart varkens en runderen uit Nederland gekregen. De dieren worden dagelijks door dierenartsen gecontroleerd. In het kantoor van de Grafschaft Bentheim in Nordhorn is een crisisstaf ingericht. Die heeft de voorzorgsmaatregelen verscherpt. Bij de grote grensposten wordt streng gecontroleerd en kleine grensposten zijn hermetisch afgesloten met barricades en hopen zand. Illegale transporten worden op die manier geweerd, maar de Duitse autoriteiten hebben zich er al bij neergelegd dat de ziekte vandaag of morgen toch opduikt. ,,Het is een kwestie van tijd'', zegt Jurgen Hartmann van Landkreis Bentheim. ,,Olst is hemelsbreed slechts vijftig kilometer verwijderd. Het virus houdt zich niet aan grenzen.'' Het noodscenario ligt in Nordhorn al op tafel. Bij MKZ worden de dieren van het getroffen bedrijf direct gedood, in plastic zakken verzegeld en in verbrandingsinstallaties vernietigd.

Op de toegangsweg naar het boerenbedrijf van Friedrich Scholten ligt een ontsmettingsmat. Een rood-witte ketting voorkomt dat het bezoek doorloopt naar de stallen met 700 varkens en 70 meststieren. Scholten is voorzitter van de landbouworganisatie in Bentheim. Veel boeren zijn volgens hem de wanhoop nabij. ,,Als de MKZ opduikt'', zegt hij aarzelend, ,,sterven er niet alleen dieren.'' Alhoewel de ministers van Landbouw in de deelstaten Niedersachsen en Mecklenburg vinden dat Nederland Duitsland eerder had moeten waarschuwen, nemen de Duitse boeren hun Nederlandse collega's niets kwalijk. Scholten: ,,De boer in Welsum was een broer van de boer in Oene. Je denkt toch niet dat die bij elkaar op het bedrijf gekomen waren als ze wisten dat er MKZ was?'' De Duitse landbouw maakt zich boos over het feit dat er niet ingeënt mag worden. ,,Dat is waanzinnig'', zegt Scholten. ,,Het belang dat er straks mogelijk niet meer gehandeld mag worden met Japan en Amerika is groter dan alle economische en psychische schade.''

    • Martin Steenbeeke