De week

IN NEDERLAND is mond- en klauwzeer uitgebroken. In Olst en Welsum, onder Zwolle. De gesel Gods, gelooft men daar. Ruim vijftig boerderijen zijn `geruimd', duizenden runderen uit voorzorg aan God geofferd. Wegens de strenge overheidsmaatregelen om het virus snel de kop in te drukken zal de schade aan de Nederlandse economie flink in de papieren kunnen lopen, schatten analisten.

Visgronden die steeds verder uitdunnen en een reusachtige overcapaciteit van wel 40 procent in de visserij maken volgens de Europese Commissie een radicale hervorming van het Europese visserijbeleid onafwendbaar. Van de Commissie moet de visserij weer `duurzaam' worden. Wegens de BSE-crisis verschalkt de Nederlandse consument meer verse vis en is de prijs omhoog geschoten. Mond- en klauwzeer zal de vraag naar vis niet kleiner maken, voorspellen analisten.

FRITS BOLKESTEIN

verwijt Frankrijk dat het de vrije energiemarkt in de EU frustreert. Het Franse argument dat Califonië laat zien wat onbeheerste liberalisering voor gevolgen heeft vindt de Europese Commissaris onzin. Californië bewees deze week volgens analisten opnieuw waartoe `beheerste' liberalisering leidt: stroomuitval.

Regeringspartij PvdA vindt dat in Nederland de geprivatiseerde stroombedrijven geen eigenaar van het elektriciteitsnet mogen worden. Ze zouden maar misbruik van hun monopolie maken, de prijs opdrijven en schatrijk worden. In Californië zijn de stroombedrijven wel eigenaar, maar mogen ze van de politici geen prijzen doorberekenen. Ze zijn met meer dan 10 miljard dollar schuld en nauwelijks inkomsten vrijwel bankroet, constateren analisten.

Volgens de Amerikaanse minister van Energie staat de elektriciteitscrisis in de rijkste en dichtst bevolkte staat aan de westkust van de VS niet op zichzelf, maar beleven heel de VS het ernstigste energietekort sinds de jaren zeventig. Het oproepen van een crisissfeer kan helpen om het winnen van olie en gas in beschermde natuurgebieden aanvaardbaar te maken en de industrie aan lucratieve orders te helpen, menen analisten.

DE ONRUST OP de beurzen werd deze week vervolgd. De renteverlaging met een half punt door Greenspan, de Amerikaanse centrale bankier, hielp niet, niet in de Verenigde Staten, niet in Europa. De koerswijziging van de Bank van Japan juist wel. Tokio beleefde op één dag zijn grootste koersstijging in bijna drie en een half jaar. Meer geld in omloop brengen net zo lang totdat de prijzen stijgen is het jongste wondermiddel dat de Japanse economie moet redden, geloven analisten.

In de VS stijgen de prijzen verder. Het productiviteitswonder als wondermiddel lijkt daar volgens analisten uitgewerkt. Al zou gaandeweg dit jaar de inflatie wel minder worden doordat de energie goedkoper wordt. Onzin, zei een analist, zie Californië, zie het hele westen van de VS, zie ook de staat New York: de energie wordt er almaar duurder, zeker zodra de airconditioning op volle toeren draait.

Het vertrouwen van de Nederlandse consument in de economie is tot het laagste peil sinds eind 1998 gezonken. De Europese Centrale Bank heeft deze week voor Europa haar groeiprognoses verlaagd, Duitse economen deden al hetzelfde voor veruit de grootste economie van heel Europa. Duitsland wacht zwaar weer, voorspellen analisten.

DE UITEENGESPATTE ZEEPBEL van de Nieuwe Economie heeft ook De Telegraaf wakker geschud. Internet, waarin het krantenbedrijf het afgelopen jaar 60 miljoen gulden had gestoken, heeft de winst doen slinken. Internet krijgt minder geld en op personeel wordt fors bezuinigd. Philips waarschuwde dat dit kwartaal de winst zal tegenvallen, tot verrassing van veel analisten ook bij zijn consumentenelectronica.

Om aan extra geld te komen zal de NS bijna al zijn grond verkopen, vierduizend hectare, verspreid over volkstuintjes, havens tot aan een deel van Blijdorp. Het bemiddelingsadvies om bij de NS een arbeidsconflict te beslechten werd, nat van de inkt nog, door de directie afgewezen. Geen bijdrage tot de-escalatie, zeiden veel analisten.

DE FINANCIAL TIMES heeft deze week in een hoofdartikel onder de kop `Shoot the analists' deze beroepsgroep wegens oplichterij van de publieke opinie de oorlog verklaard – volgens analisten.

    • Paul Friese