Damrak aan leiband Wall Street

De Amsterdamse beurs reageerde deze week opvallend sterk op Wall Street. Wat New York ook doet, het Damrak volgt trouwhartig.

De AEX wist het niet zo goed deze week. Moesten beleggers kopen in afwachting van een eventuele rentedaling in de Verenigde Staten, of waren jaarcijfers van Nederlandse bedrijven belangrijker als raadgever op de Amsterdamse beurs?

In onzekere tijden kijken beleggers naar Wall Street en dat deden ze ook deze week. Omdat de beurzen in Amerika ontevreden waren over Alan Greenspans renteverlaging van 0,5 procent in plaats van 0,75 procent waarop gehoopt werd, was Amsterdam dat ook. Omdat Wall Street niet, zoals de Federal Reserve misschien hoopte, in euforie ontstak na de renteverlaging maar de nieuwe situatie eerst een dag aankeek, deed de AEX dat ook.

,,Wat gisteren op de Amerikaanse beurzen gebeurde, zie je vandaag terug in de Amsterdamse koersen'', zegt David van der Zande, hoofd research van effectenbank Stroeve. Volgens hem had de tegenvallende renteverlaging negatieve gevolgen voor de koersen van technologie- en telecomfondsen en de `financials' (banken en verzekeringsmaatschappijen) in de Verenigde Staten, waarna deze sectoren aan het Damrak inleverden. UPC ging donderdag 25 procent onderuit, Versatel en KPN leverden ook fors in. Daarna was het de beurt aan de financiële sector, waar leningen voor bedrijven uit de technologie- en de telecombranche uitstaan.

De analist betreurt dat de Amsterdamse beurs zich vooral door de Dow Jones laat leiden. ,,Anders dan in Amerika blijven de economische vooruitzichten in Europa wel op peil. Toch hebben de slechte cijfers op Wall Street een negatief effect op de Europese koersen.''

Volgens hoogleraar Beleggingskunde aan de Vrije Universiteit Hans Eijgenhuijsen is de AEX ,,tot en met afhankelijk'' van wat er op Wall Street gebeurt. Dat uitte zich deze week in de `surprise'-reactie op de renteverlaging, die zowel te zien was in de Dow Jones-index als in de AEX.

Eijgenhuijsens `surprise'-reactie heeft betrekking op het gegeven dat verrassingen scherpe koersreacties uitlokken. In onzekere tijden leidt kuddegedrag tot hevige reacties op de financiële markten.

Dat de toppen hoger en de dalen dieper worden bleek vooral op donderdag, toen met uitzondering van een enkel fonds alle aan de AEX en Midkap genoteerde aandelen op verlies stonden. Beleggers waren over de hele linie aan het verkopen, in plaats van dat ze naar specifieke resultaten van bepaalde bedrijven keken.

Een dag later, gisteren, herstelde zich dat weer doordat 20 van de 25 grote AEX-fondsen op winst stonden. De hoogleraar denkt dat beleggers steeds meer naar beursindices kijken, en steeds minder naar specifieke koersen.

Dat kan verklaren waarom de koersen gisteren opnieuw zijn aangetrokken. De AEX-index sloot gistermiddag met een winst van 2,15 procent op 529,42 punten, nadat de Nasdaq donderdagavond in de plus gesloten was en de Dow Jones haar handelsdag met een lichte winst begon.

De redenen waarom Amsterdam zo sterk reageert op Wall Street, en met name de Dow Jones, liggen volgens hoogleraar Eijgenhuijsen voor de hand: Nederlandse handelsrelaties zijn sterk op de Verenigde Staten georiënteerd en aan de Dow Jones staat een aantal Nederlandse fondsen (zoals Ahold) genoteerd. Ook hebben de bedrijven die zich op de Amsterdamse beurs laten verhandelen volgens Eijgenhuijsen ,,een hoge dollargevoeligheid''.

Volgens Van der Zande van effectenbank Stroeve heeft het ,,negativisme in de Verenigde Staten teveel effect op Europa. De marktreactie op gebeurtenissen op Wall Street zijn zwaar overtrokken op het Damrak.''

Andere Europese beurzen reagaren weinig anders dan de Amsterdamse AEX-index. Van der Zande: ,,Er zijn maar weinig grote verschillen tussen de Europese beurzen wanneer het gaat om volgzaamheid ten opzichte van Wall Street. De sterke Amerikaanse groeivertraging en de Japanse beursmalaise hebben beide invloed op Europa als een geheel, en niet alleen op Amsterdam.''

Volgende week worden nieuwe Amerikaanse cijfers over het consumentenvertrouwen bekend gemaakt. Van der Zande verwacht een sterke Amsterdamse reactie als die cijfers tegenvallen. Toen het Centraal Bureau voor de Statistiek donderdag bekend maakte dat het vertrouwen van Nederlandse consumenten in de economie in maart gedaald was tot het peil dat eind 1998 voor het laatst werd waargenomen, tijdens de Azië-crisis, zakte de AEX-index naar zijn laagste stand sinds maart 1999.

Van der Zande: ,,Maar denk maar niet dat Amerikanen naar de AEX-index kijken. Als de Nederlandse groei afzwakt, ligt Greenspan daar niet wakker van.''