Chinese kolonel loopt over naar VS

Een kolonel van het Chinese Volksbevrijdingsleger is in december vorig jaar overgelopen naar de Amerikanen. Dat hebben anonieme bronnen in de VS gisteren bevestigd.

Volgens deze bronnen zou het gaan om kolonel Xu Junping, directeur van het Amerika-Bureau van de Chinese regering die in december tijdens een reis door de VS ondergronds ging en contact legde met de Amerikaanse inlichtingendiensten.

Junping is volgens de bronnen een ,,binnenloper'' - iemand die zichzelf aanbiedt aan de veiligheidsdiensten van een ander land.

Kolonel Xu onderhield de contacten met het Amerikaanse leger en zou de Chinese militaire politie op Amerikaanse leest hebben geschoeid. Hij zat aan de bron van het strategisch denken van de Volksrepubliek China.

Volgens ingewijden zou Xu zijn gepasseerd bij een promotie en huwelijksproblemen hebben omdat hij een maitresse had in de VS.

In 1999 studeerde kolonel Xu aan de universiteit van Harvard. Gedacht wordt dat hij van aanzienlijke waarde zal zijn voor de Amerikanen.

Het nieuws over het overlopen van Xu komt in de week dat spanningen tussen Rusland en de VS hoog oplopen nadat de Amerikanen Russische diplomaten wegens spionnage uitwezen als reactie op de ontmaskering onlangs van een FBI-agent die al 15 jaar voor de Russen bleek te spioneren. Minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell verklaarde gisteren: ,,We hebben de persoon gelokaliseerd, geverifieerd dat hij in goede gezondheid verkeert en de Chinezen ervan verwittigd dat hij is gevonden.''