Britten bang voor sterke groei veeziekte

In Groot-Brittannië blijft het aantal gevallen van mond- en klauwzeer (MKZ) toenemen. Volgens een gisteren gepubliceerd overheidsrapport kan de veeziekte zich in juni op 4.000 boerderijen voordoen.

Volgens de wetenschappelijk hoofdadviseur van de Britse regering, de Zuid-Afrikaanse chemicus prof. David King, kan de MKZ-crisis in het Verenigd Koninkrijk helemaal uit de hand lopen en moet bij ongewijzigd beleid mogelijk de helft van de zestig miljoen stuks tellende Britse veestapel worden vernietigd. In een advies over de MKZ-crisis aan premier Blair zei King: ,,De modellen die we nu hanteren, wijzen uit dat als we doorgaan zoals nu, de epidemie volledig uit de hand loopt''.

De waarschuwing van King kwam gelijktijdig met de publicatie van een overheidsrapport waarin staat dat Groot-Brittannië afstevent op een ,,hele grote epidemie''. Gisteren kwamen er 34 nieuwe gevallen van MKZ bij in Groot-Brittannië, waarmee het totaal op 515 bedrijven kwam. In Groot-Brittannië zijn nu 435.000 dieren afgemaakt.

De epidemioloog prof. Roy Anderson, wetenschappelijk adviseur het ministerie van Landbouw, waarschuwde deze week dat de besmettelijke ziekte begin mei haar hoogtepunt zal bereiken en noemde een aantal van 2.000 mogelijk getroffen boerderijen.

In Herefordshire, in het zuidwesten van Engeland, werden gisteren meer dan 10.000 schapen en runderen vernietigd. Dat is het grootste aantal in één keer sinds de ziekte vorige maand uitbrak.

De geleerden roepen de regering op tot krachtiger handelen, anders zal de ziekte in het Verenigd Koninkrijk endemisch worden. De regering heeft besloten het afmaken van dieren in een straal van twee mijl (3,2 kilometer) rond besmette bedrijven tot het gehele land uit te breiden. Tot nu toe gold deze maatregel alleen in de Schotse regio Dumfries en Galloway en het Noord-Engelse Cumbria. In deze gebieden zijn de meeste gevallen van MKZ geconstateerd.

In Frankrijk is gisteren een tweede boerderij getroffen door MKZ. Het betrof een bedrijf in Mitry-Mory in het departement Seine-et-Marne.