Blijf in de stal

Nederland is te vol voor mond- en klauwzeer. Niet alleen 120 miljoen dieren maar ook 16 miljoen mensen moeten in de stallen blijven, zodat ze geen ziekten kunnen overbrengen. Het is lente en niemand mag naar buiten. Natuurmonumenten sluit haar terreinen. Kinderboerderijen zijn dicht. Dieren hebben geen voer meer. Uitgegroeide biggen worden op elkaar gestapeld, want ze mogen niet weg. Al die dieren zijn nog meer van mobiliteit afhankelijk dan mensen. Landbouwscholen sluiten. Wanneer volgen andere opleidingen? Boeren zijn ingesloten en de melk raakt op. Gezonde runderen en varkens worden bij tienduizenden uit voorzorg afgemaakt. Van de Europese Unie mag alleen in de dierentuin worden ingeënt tegen mond- en klauwzeer. De andere Europese landen willen het nog even aanzien, want die zijn niet zo vol. Maar in Nederland stuit de Randstad Mens op Super-Randstad Vee.

Fout

Bussum, Hilversum en Laren liggen in Noord-Holland en niet in Utrecht zoals eerder geschreven. Dat de provincie Utrecht het op negen na rijkste gebied van de EU is, is niet aan die steden te danken.

    • Maarten Huygen