Veronica mag geen ME heten

De Holland Media Groep (HMG) mag zijn huidige televisiezender Veronica niet omdopen tot ME. Dat heeft de rechter in Utrecht vanochtend bepaald in een kort geding dat het kledingmerk WE had aangespannen. De namen lijken te veel op elkaar, vond de rechter.

HMG is ,,erg verbaasd'' dat een kledingbedrijf gangbare voornaamwoorden mag monopoliseren, ,,zeker wanneer het gaat om een totaal andere branche. We achten de kans nihil dat consumenten kleding en radio en televisie verwarren.'' Uit onderzoek naar identieke en vergelijkbare merken, in november vorig jaar, was het kledingmerk WE niet tevoorschijn gekomen.

HMG zal zich niettemin neerleggen bij de uitspraak, omdat het op 2 april zijn nieuwe, omgedoopte `multimediaplatform' zal lanceren, dat Veronica zal vervangen. Op 29 maart zal HMG de nieuwe naam onthullen voor het platform, dat via radio, tv en internet het publiek wil bereiken.

De uitspraak van de rechter is een strop voor HMG. Het beoogde ME, the movement was 23 februari al ten doop gehouden op een feest dat anderhalf miljoen gulden kostte. Ook logo en campagnes waren al ontwikkeld. In de nieuwe naam zal de toevoeging the movement blijven bestaan, zegt HMG.

De naamsverandering was nodig omdat de vereniging Veronica uit HMG is gestapt, en onderhandelt met SBS over samenwerking over uitzendingen op het kanaal van Fox8. SBS naam gaat ze uitzenden op het kanaal van Fox8.