Van Hintum vervanger van Hofland

Bondscoach Louis van Gaal heeft Marc van Hintum van Vitesse opgeroepen als vervanger voor Kevin Hofland. Hofland verliet gisteren met een beenblessure het trainingskamp van het Nederlands elftal.

Oranje is vandaag naar Barcelona vertrokken waar morgenavond onder geheel andere klimatologische omstandigheden in het ministadion naast Camp Nou het duel tegen Andorra wordt afgewerkt. Daarvoor is nog een training gepland in het stadion dat circa vijftienduizend mensen kan bevatten.

In Hoenderloo waren de omstandigheden de afgelopen dagen verre van ideaal. Woensdag was de temperatuur op de Veluwe nabij het vriespunt en moest de avondtraining worden afgelast door zware sneeuwval. Van Gaal had zich liever in Barcelona voorbereid, zei hij, maar de trainingsaccommodaties voldeden niet aan zijn normen.

,,Woensdag was het in Hoenderloo één graad, nu is het zo'n tien graden terwijl het in Barcelona een graadje of twintig is. Dus we bouwen het lekker op'', meende de bondscoach gisteren. In werkelijkheid was het in de bossen van Hoenderloo gistermiddag slechts drie graden. Van Gaal weer: ,,Je weet dat je een risico neemt door zo laat te gaan. Maar je verwacht niet dat het op de eerste dag van de lente sneeuwt. Ik zie de omstandigheden van de laatste dagen echter niet als een probleem. Tactisch heb ik hier wel kunnen oefenen en dat vind ik het belangrijkste.''

In plaats van trainen bekeek de selectie de videoband van Portugal-Andorra (3-0). ,,Wat ik al wist, is nog eens bevestigd'', zei de coach. ,,Andorra speelt altijd hetzelfde: met vijf verdedigers, vier middenvelders en een spits die ook zelfs tegen Cyprus verdedigde. Andorra speelt in twee rijtjes van vijf spelers over een strook van dertig meter. Daar kom je moeilijk doorheen, want je kunt geen hoge balcirculatie ontwikkelen.''

De Portugezen hadden de grootste moeite met de ploeg uit de dwergstaat. ,,Ze dwongen weinig kansen af, maar hadden het geluk dat Figo al na twintig seconden 1-0 maakte. Anders hadden ze het heel erg moeilijk gekregen. Frankrijk won slechts met 1-0 van Andorra. Als je niet snel scoort tegen Andorra, gaan de druk en de tijd in je nadeel werken.''

Van Gaal stelt Reiziger en Davids wel op tegen Andorra, hoewel zij bij een gele kaart geschorst zijn voor de wedstrijd tegen Portugal. ,,Ik heb er met ze over gesproken. Als de stand het toelaat, zal ik een van beiden of allebei natuurlijk wisselen.''