Van der Jagt chat niet

Bezoekers van de website van internetboekhandel bol.com hebben dinsdagavond vergeefs gewacht op de digitale aanwezigheid van schrijver Marek van der Jagt, auteur van De geschiedenis van mijn kaalheid en naar algemeen wordt aangenomen een pseudoniem van Arnon Grunberg. De auteur verscheen echter niet, volgens e-mails die vandaag op de bol-site verschenen door technische problemen.

Daniel Ropers van de internetboekhandel vindt het `toch heel jammer' dat Van der Jagt – die eerder verstek liet gaan op de uitreiking van de hem toegekende Anton Wachterprijs voor het beste debuut van 2000 – niet verscheen. ,,Vantevoren was het al een spannend project omdat Van der Jagt een historie heeft van niet-verschijnen. We hoopten dat een chatsessie voldoende anonimiteit voor hem zou zijn.''

Van der Jagt wijt in zijn e-mails zijn afwezigheid aan de ouderdom van zijn computer. `De boodschappen die ik zelf typte, zoals ,,Ik ben het echt,'' verdwenen nadat ik Enter indrukte, zonder dat er ooit nog een reactie op kwam. Ik type dit op een oude IBM, die ik speciaal voor deze gelegenheid heb aangeschaft. [...] Het internetcafé hier niet ver vandaan is verleden maand gesloten.'' Ropers neemt genoegen met die in technische zin niet erg voor de hand liggende verklaring: ,,Als Marek zegt dat het zo is, dan geloof ik hem.'' Hij is van plan in de toekomst meer chatsessies tussen auteurs en lezers te organiseren, met anderen of met Van der Jagt, als die een betere computer krijgt.

Terwijl een twintigtal aanwezige chatters de tijd doodde met opmerkingen over elkaar, Grunberg en Van der Jagt (,,Als we nog even wachten wordt het net zo'n flop als 't 14e kippetje'', ,,Ik krijg er fantoompijn van''), stuurde de auteur per e-mail nog zeven `statements'. Bijvoorbeeld: `Elk huisdier symboliseert een gemiste kans', `Elk oeuvre van elke schrijver is een gemiste kans' en `Identiteit is overschatte handelswaar'.

    • Arjen Fortuin