Talent Andorra kiest voor club

Andorra treedt morgen in Barcelona zonder de talentvolle Marc Bernaus aan tegen het Nederlands elftal. Tot verdriet van de 33-jarige bondscoach David Rodrigo laat de verdediger het belang van zijn club Gimnástic de Tarragona preferen boven het nationale elftal.

Bernaus, die onlangs tegen Cyprus en Portugal zijn eerste twee interlands speelde, sprak van ,,een moeilijke beslissing''. Bernaus: ,,Ik denk dat ik in deze fase van de competitie mijn club beter kan helpen. De nationale ploeg blijft belangrijk voor mij. De twee interlands die ik speelde, waren een geweldige ervaring.''

Rodrigo gaf aan dat Bernaus een voortzetting van zijn internationale loopbaan wel kan vergeten. ,,Ik respecteer zijn besluit, maar ik begrijp er niets van en ik ben het er ook totaal niet mee eens. Er kunnen disciplinaire maatregelen worden genomen. Hem opnieuw selecteren zou disrespect betekenen voor de rest van de spelers.''

Het ministaatje Andorra (50.000 inwoners) speelde zijn eerste officiële interland op 13 november 1996 tegen Estland. De oefenwedstrijd ging met 6-1 verloren. In 1998 deed Andorra voor het eerst mee aan een kwalificatietoernooi voor een Europees kampioenschap. In een groep met Frankrijk, Oekraïne, Rusland, IJsland, en Armenië werd Andorra na tien nederlagen kansloos uitgeschakeld voor Euro 2000.

Andorra, dat veel geboren Catalanen in de selectie heeft, speelt de meeste thuiswedstrijden in het Ministadi gelegen naast Camp Nou van FC Barcelona. Het eigen Estadio Communale in Andorra kan slechts 1.414 toeschouwers herbergen. In dat stadion boekte het land wel zijn eerste overwinning in de geschiedenis. Op 26 april 2000 werd Wit-Rusland verslagen. Later werd ook nog Azerbeidzjan in een oefenduel verslagen.

De meeste internationals komen uit voor FC Andorra dat actief is in de zogenoemde Primera Catalana, een onderafdeling in het Spaanse voetbal. Negen internationals moeten een dag na de wedstrijd tegen het Nederlands elftal alweer in de

competitie uitkomen voor FC Andorra.