SPRUITEN MET JUTE

Er is een Chinees spreekwoord dat luidt: het oog eet ook mee. En zo is het ook. Als voedsel op je bord er prettig ogend bij ligt smaakt het je beter. Maar de Nederlandse horeca ontbreekt het nogal aan fantasie. Onlangs wijdde Frits Abrahams er een column met de titel Zuurmanie aan. Hij schreef over het verschijnsel dat men in restaurants bij alles sla-achtige versiering op het bord aantreft. Een zurige garnering die doorgaans onaangeroerd blijft en wordt weggegooid. De versierneiging gaat veel verder dan het bord.

Het aantal potjes met gedroogde bloemblaadjes de wc moet in de miljoenen lopen. In een krant die door een horeca-groothandel wordt uitgegeven staan regelmatig decoratietips die mij aan Wim T. Schippers te binnen doen schieten. Neem deze knutsel-suggestie: prik een satéprikker in spruiten. Doop ze in eiwitten en bestrooi ze met kristalsuiker. Leg 2 rijtjes spruiten op stronkjes boerenkool die op een strookje jute of stof liggen.

Spruit en jute doen het kennelijk goed want ook wordt hartelijk aangeraden de zaak te versieren met een met spruitenschillen gevulde roestvrijstalen winkelschep die vervolgens in cellofaan wordt verpakt en wordt dichtgebonden met rolladetouw. De schep wordt neergelegd op een stuk jute of stof.

Vandaag een snelrecept voor 4 personen. De bereiding van de spruitensoep gaat als volgt: Snijd de schoongemaakte spruiten in vieren. Snipper de gepelde ui. Smelt de boter in een soeppan en fruit hierin de uisnippers zacht en glazig. Roer de bloem erdoor en laat deze meebakkken. Voeg nu beetje bij beetje, en steeds roerend, de bouillon toe. Laat de spruiten in deze lichtgebonden soep een minuut of 5 koken. Voeg als ze beetgaar zijn de selderij toe. Schep de soep in vuurvaste kommen. Besmeer de sneetjes brood met mosterd en leg ze op de soep. Strooi er kaas over. Zet de kommen even onder de gril. Als de kaas gesmolten is is de soep klaar.

    • Anne Scheepmaker