Potterhoekje

Wat was de snaai voor de snaai snaai was?

WAT WAS DE snaai voor de snaai snaai was? Die vraag wordt beantwoord in het vorige week (in het Engels) verschenen boekje Zwerkbal Door De Eeuwen Heen geschreven door Potter-auteur Jo Rowling. Ze schreef het boekje, dat in juni in het Nederlands uitkomt, samen met Fabeldieren en Waar Ze Te Vinden, voor het goede doel, Comic Relief.

Voor de snaai snaai was was de snaai een vogeltje. (De snaai is het gevleugde balletje waar alles om draait in het `tovenaarsvoetbal op bezemstelen' Zwerkbal, dat gespeeld wordt in de boeken van Harry Potter). Niet alleen beschrijft Rowling de geschiedenis van Zwerkbal, we krijgen ook het vogeltje te zien, waarop de tovenaars op hun vliegende heksenbezems jaagden in de ruwe middeleeuwen. (Later werd de betoverde kolibrie vervangen door de snaai, een gouden balletje met zilveren vleugeltjes.) Jo Rowling maakte voor beide boekjes, over Zwerkbal en Fabeldieren, namelijk ook tekeningen. Rowling kan behalve goed schrijven ook grappige tekeningen maken, met pen en inkt. Dat hebben rijke Amerikanen al eerder kunnen merken. In een speciale, voor Amerika gemaakte, dure uitgave van HP1, Harry Potter en de Steen der Wijzen, is een paginagrote pentekening afgedrukt van Harry, getekend door Jo Rowling zelve, waarvan we in het Potterhoekje een deel afdrukken. We zien Harry voor de schoorsteenmantel van de Duffelingen, waarop allerlei foto's van de Duffelingen staan. Vooral de varkenskop van Dirk Duffeling heeft Jo goed getroffen.

Cd met HP2 (Geheime Kamer) verschenen

VORIGE WEEK IS de tweede Nederlandstalige cd waarop een Harry Potterboek helemaal wordt voorgelezen verschenen. Het gaat om deel 2, Harry Potter en de Geheime Kamer, dat net als cd-HP1 wordt voorgelezen door Jan Meng.