Perry W. geeft leugens op zitting toe

De Nederlandse chauffeur Perry W. heeft ,,bewust gelogen'' tegen de Britse politie nadat hij vorig jaar in Dover was aangehouden wegens de dood van 58 Chinezen in zijn vrachtwagen.

Dit heeft W. (33) vanmiddag bevestigd tegenover aanklager V. Temple, die hem verdenkt van 58 maal doodslag.

Perry W., die ontkent iets van mensensmokkel te hebben geweten, beaamde dat hij de politie destijds had voorgehouden niets met de partij tomaten te maken te hebben die hij vervoerde.

Gisteren, op zijn eerste verhoordag tijdens het Dover-proces in Maidstone, bevestigde hij echter dat hij de tomaten zelf had ingeladen. Hij dacht dat het om normale tomatenhandel ging, zei hij. Achter de tomaten zaten Chinezen verstopt, zijn vingerafdrukken zijn gevonden op diverse dozen. Maar volgens W. is hij ,,om de tuin geleid'' door zijn vrienden Haçi D. en Willem J., van wie hij inmiddels vermoedt dat ze in de smokkelorganisatie zaten.

Gisteren werd W. gehoord door zijn advocaat M. Lawson. Hij zei toen al veel meer betrokkenheid bij het transport te hebben gehad dan hij eerder vertelde aan de politie vertelde. Zo had hij op verzoek van zijn `baas' de container tevoren geinspecteerd. Daarom zijn volgens W. vingerafdrukken van hem op het luikje gevonden. Dit luikje werd pal voor de overtocht gesloten en W.'s vingerafdruk is voor de Britse aanklager het bewijs voor doodslag. Ook zei W. dat hij de truck en oplegger te hebben uitgezocht. Ook hierover was technisch bewijs tegen hem gevonden.

Rechter Moses suggereerde gisteren dat W. zijn verhaal heeft geconstrueerd om te anticiperen op het bewijs. Hij wees erop dat W.'s advocaat M. Lawson dit bewijs weken heeft bestreden, terwijl ditzelfde bewijs nu uitgangspunt is van W.'s verklaringen. ,,Ik observeer inconsequent gedrag'', zei Moses.

De Nederlandse advocaat J. Boone wil nog voor eind volgende week minister van Justitie Korthals horen over de Dover-zaak. Hij zegt er ,,stellig van overtuigd'' te zijn dat de nalatigheid van de Nederlandse politie in het Dover-onderzoek te maken heeft met een al langer lopend Britse politie-onderzoek naar smokkel van Chinezen waaraan de Rotterdamse politie hulp geeft. Daarom is ook niet tijdig overgegaan Dover-hoofdverdachte O. te tappen, zoals gisteren bleek, aldus Boone. Hij wil van de minister horen welke afspraken over die samenwerking zijn gemaakt. Boone persisteert dat het Dover-transport is doorgelaten. ,,Er is nieuw bewijs in aantocht en de klap zal hard aankomen'', zegt de advocaat.

Het verhoor van Perry W. werd vanmiddag voortgezet. Anders dan gisteren was hij vandaag nerveus en menigmaal inconsistent in zijn verklaringen, zeker nadat aanklager Temple hem voor ,,platte leugenaar'' uitmaakte.